Carxofes gratinades amb pernil i beixamel

Aquest és un primer plat lleuger, ideal per quedar-te a gust i amb ganes de seguir menjant.

Jo us dono les mides per a dues persones aprox, així que aneu augmentant les quantitats depenent dels que sigueu a dinar…o a sopar, tan es.

6 carxofes

un tall gruixut de pernil dolç, uns 100 grams aprox

1/4 de litre de llet

una cullerada gran de mantega i una mica d´oli

una cullerada de farina

formatge ratllat

llimona, sal

Peleu les carxofes, les talleu per la meitat i les poseu a bullir havent-les fregat prèviament amb llimona durant una mitja hora. Quan estiguin les deixeu reposar a dins de la mateixa olla, així no es refreden.

Talleu el tros de pernil en dolç en parts molt petites i les poseu dins de les carxofes, en un forat que heu de fer, ja sigui apretant amb el dit o tallant-ho amb molt de compte a fi que la carxofa no es trenqui. Es tracta de fer-li espai al pernil, vaja.

Feu la beixamel. En un cassó de fons gruixut hi poseu la mantega i l´oli. Quan s´hagi fos la mantega hi afegiu la farina i removeu amb un mànec de barilles d´alumini, i hi afegiu la llet (freda o natural, millor que no sigui calenta), seguint remenant. Fer-ho amb les varilles ha estat la clau per evitar els grumolls, autèntic taló d´aquiles personal quan intentava fer beixamel. Es deixa bullir uns 5 minuts sense deixar de remenar i es tira a sobre de les carxofes, posades dins d´una safata per anar al forn.

Cobriu les carxofes amb formatge ratllat i ho gratineu al forn…fins que veieu que el formatge està ben fos i ben daurat.

Molt bo!

Deixa un comentari