cochinita

Cochinita pibil

Un dels “tacos” mexicans per excel.lència. Ideal per a un dinar/sopar amb uns quants amics, fàcil de preparar ha de però fer-se amb previsió, ja que és millor tenir la carn marinant-se durant unes dotze hores. Va quedar força bo, tot i que pel meu gust la carn estava massa feta. Potser no li calia tanta estona de forn o potser la temperatura havia de ser més baixa, tot i que jo vaig seguir fil per randa tot el que deia la recepta.

Ingredients:

Cabezada de lomo de cerdo (carn magra), entre quilo i quilo dos-cents

ceba vermella/morada

“chile habanero pequeño” o un xili similar

Suc de taronja

Suc de llima

180 grams de pasta d´achiote

una mica d´orenga seca

una mica de comí

3 cullerades de vinagre de vi blanc

6 cullerades d´oli d´oliva

“tortitas” de blat de moro

1 ceba

sal i pebre

Començarem preparant la marinada, la nit abans de menjar-ho a primera hora del matí si es per a un sopar. Barregem en un bol la pasta d´achiote, unes deu cullerades de suc de taronja, les herbes (jo el comí el vaig posar en pols), el vinagre i l´oli i ho triturem. Salpebrem la carn i l´untem totalment amb la marinada, la tapem amb paper d´alumini i la deixem dotze hores a la nevera.

Passat aquest temps anirem a coure la carn. La posem en una safata per anar al forn amb el mateix paper d´alumini que l´ ha cobert durant l´estona que ha estat a la nevera i hi afegim una ceba tallada a juliana. Ho cobrim totalment en plan “papillote” i ho deixem coure durant noranta minuts a 200 graus. En aquest punt, i vist el resultat final, jo diria que li sobren uns deu minuts de cocció o que aquesta es faci a 180 graus. Mentrestant preparem la ceba morada, tallant-la a daus i posant-la a marinar amb el xili tallat d´igual manera (ben petit de fet) i el suc d´una llima. Recomanable fer-ho al principi de la cocció.

Quan la carn estigui cuina la tallarem ben petita, en castellà en diuen “desmenuzar”, passarem les “tortitas” per una paella (sense oli) i ho servirem amb la salsa de la marinada, que jo vaig passar pel turmix per eliminar la ceba però al mateix temps aprofitar-la. Aquesta salsa, calenta, la poseu posar en un bol i que cadascú se la serveixi dins de la “tortita” amb una mica de ceba i la part corresponent de carn o també barrejar-la directament amb la carn i que després la gent s´ho serveixi tal qual. Nosaltres vam optar per la primera opció i va quedar força bé.

Molt recomanable!

Deixa un comentari