escorporaforn

Escòrpora al forn

Mai havia tingut el plaer de menjar-me una escòrpora (mitja, de fet, que la vaig compartir amb la meva dona) al forn. No és un peix que vegis sempre a les parades del mercat, ni tan sols a la del peix de platja, i l´altre dia en vaig veure una de tan esplèndida que vaig decidir fer l´esforç…i de pas poder complir amb el receptari escollit! Havia tastat el pudding d´escòrpora, també havia sentit a parlar del suquet (estic segur que deu ser quelcom exquisit) però al forn no…i ha resultat ser del menjars de peix al forn més exquisits que he tastat en moooolts anys. Senzillament espectacular, el peix en si i la salsa que l´acompanyava. Això sí, no és per fer-ho cada setmana precisament, millor reservar-ho per a ocasions especials…

Ingredients (2 px):

1 escòrpora d´uns 800.900 grams (jo en vaig fer tallar el cap i me´l vaig guardar per fer un bon brou…i pesava prop de 350 aprox…vaja que de peix en queda poc més de mig quilo, espina central inclosa)

3 tomàquets

1 ceba

2 grans d´all

unes quantes ametlles torrades

uns brins de safrà

1 vas de vi blanc

1 polsim de farina

1 branca de fonoll sec

325 ml de brou de peix

Posem l´escòrpora al forn, sense el cap, que millor guardar-lo per a fer el que pot ser un fumet espectacular. El podem incloure i probablement ajudarà a millorar el plat, però crec que no val molt la pena, serà més útil per al fumet. El salpebrem i untem amb oli d´oliva, posant-lo al forn deu minuts (180 graus, i quan estigui la treiem i reservem). Mentrestant sofregim la ceba i quan estigui enrossida hi tirem el tomàquet sense pell ni llavors, xafadet, juntament amb el fonoll. Quan el sofregit tingui ja bona pinta mullem amb el vi blanc, deixem reduïr i hi tirem la farina. Deixem coure un parell de minuts per finalment afegir-hi 300 ml de brou de peix (pot ser de pastilla, eh) i deixar coure durant uns 20 minuts.

Quan estigui la salsa la tirem a sobre l´escòrpora i continuem la cocció…fins que estigui, tirant-hi la picada deixatada amb la resta del brou de peix uns cinc minuts abans d´acabar la cocció. Al cap de deu minuts, o sigui 20 en total del peix vaig fer-hi una ullada i no estava ni de bon tros. El peix pesava uns 900 grams amb cap inclòs però una vegada tret no em va semblar que fós tan gran com per programar més de vint minuts, però la carn de l´escòrpora no és la dels peixos blancs que normalment cuino al forn i al final la vam tenir mitja hora ben bona…la part de la cua cinc minuts menys, ja que la vam acabar partint (hi havia gana!)

En fi, el plat espectacular, el peix del millor que he tastat mai, la salsa ideal…aplicable a altres peixos “forts” com x exemple el congre, el rap o fins i tot d´altres de més clàssics com el besug o el llobarro. Repetirem algun dia amb el peix, més sovint amb la salsa!

Deixa un comentari