Una esqueixada molt “sui generis”, un plat refrescant, ideal per a primavera i sobretot estiu, i que sorprèn a tothom que el tasta! I no pot ser més senzill…
Ingredients:
Per al Gaspatxo: 1 kilo de tomàquet madur, mig cogombre, un gra d´all (o no), una miqueta de pa, un pebrot verd, oli extra verge, vinagre de xerès a discreció
Per a l´esqueixada:
mig pebrot vermell
olivada
tres tomàquets madurs
1 escalunya
2/3 filets d´anxova
oli extra verge
sal, pebre
200 gr de morro de bacallà
vinagre de mòdena
Primer de tot fem el gaspatxo, amb suficient temps perquè sigui ben fred al moment de menjar-lo, triturant tots els ingredients en una batedora (oli i vinagre al gust del consumidor, igual que la sal), ho passem pel colador xinès i ho reservem, tapat, a la nevera.
Per a l´esqueixada necessitarem que el bacallà estigui (o sigui) congelat, tot i que primer escaldarem els tomàquets, els pelarem i els hi retirarem les llavors, els tallarem a dauets petits i els posarem en un colador, a la nevera, amb un bol a sota, salats. D´aquesta manera aniran perdent aigua i quan fem l´esqueixada no ens farà nosa. Això si ho fem just després del gaspatxo doncs millor.
Quan quedi poca estona per a dinar/sopar tallem a quadradets ben petits el pebrot vermell, el barregem amb el tomàquet, l´olivada, l´oli d´oliva, les anxoves picades, l´escalunya i el pebre. Treiem el bacallà del congelador i amb l´ajuda d´un ganivet que talli molt (o d´una màquina de tallar fiambres, si es que en teniu…) anem fent talls com si fossin per a fer un carpaccio. Posem una cullerada del pebrot i el tomàquet amanits i ho tanquem com si fos un ravioli. O sigui, cal que la peça de bacallà sigui força gran. De totes maneres agafeu la idea i després munteu els raviolis com us vagi millor, i els serviu en un plat soper acompanyats d´una mica de gaspatxo. Una vegada els convidats (o qui sigui que dini/sopi amb vosaltres) ho hagin vist se´ls hi ofereix més gaspatxo!
Ho acabeu amb una vinagreta senzilla d´oli i vinagre de mòdena. Un triomf assegurat!
I’m making this for dinner tonight! Love your blog!! This wonderful…
Reblogged this on Celler-Adocse.