Pa de blat i sègol amb avellanes i el seu praliné

Pa que porta la seva feina però el resultat final del qual és francament recomanable.

Ingredients (per a dues peces de 750 grams…podeu dividir-ho per la meitat i fer-ne una, potser més senzill…o no):

Per a la primera massa:

100 gr de farina de blat integral

100 ml d´aigua, 10 gr de massa mare natural

Per a la segona massa: 200 gr de farina de sègol integral, 200 ml d´aigua

Per a la massa final:

100 gr de farina de sègol integral

400 gr de farina de força

300 ml d´aigua, 16 gr de sal

100 gr d´avellanes (per al praliné), 150 gr més d´avellanes per a barrejar amb la massa

 

Primera massa: barregem tots els ingredients i els deixem fermentar a temperatura ambient un dia sencer en un bol tapat.

Segona massa: Afegim els ingredients d´aquesta al bol de la primera massa i ho deixem fermentar unes tres hores, fins que s´ompli de bombolles.

Praliné d´avellanes: Triturem 100 gr d´avellanes torrades en etapes d´un minut seguides de 20 de repòs al congelador fins a obteir una pasta sedosa i greixosa.

Massa final: Barregem les farines i l´aigua amb la segona massa i ho deixem repsar 20 minuts. Afegim la sal. Amassem es tirant la massa i tornant-la a plegar durant uns deu minuts. Incorporem el praliné, barregem bé a fi que s´integri i tornem a amassar un parell més de minuts. Incorporem llavors les avellanes (i si volem prunes o altra fruita seca, a la recepta original en porta) i ho deixem reposar una hora.

Col.loquem la massa en un recipient tapat i untat amb oli a la nevera durant dotze hores.

Passat aquest temps ho treiem de la nevera, partim en dos la massa i deixem que s´atemperi. Bolegem les masses, els hi donem forma, i deixem que torni a fermentar tapades amb un drap i enfarinades amb farina de sègol integral.

Escalfem el forn a 250 graus. Quan sigui ben calent enfornem els pans, tirant un vas d´aigua a la safata que haureu posat a baix de tot. Deu minuts més tard baixeu el forn a 190 i deixeu coure-ho uns 40/50 minuts més.

Quan estiguin els deixeu refredar fora del forn en una reixeta, que els hi toqui l´aire per tot arreu.

IMG_8121

Leave a Reply