He decidit titular-la així, amanida amb brots de soja, perquè és l´ingredient que més destaca d´una bona colla que va des dels raves fins als alvocats, que li donen un toc molt interessant, o el colrave i les ametlles làminades, que aprofundeixen en la sensació cruixent de tot el conjunt. Refrescant, inesperada si no fós per l´inspiració continua que suposa tenir els llibres de Yotam Ottolenghi a casa.
Ingredients:
- 120 gr de germinat de soja,
- 140 gr de raves,
- 100 gr de pastanagues
- 1 colrave,
- 100 gr d´edamame congelat (o favetes),
- 1 alvocat,
- cilantre fresc
- llavors de girasol,
- ametlles laminades (uns 20 gr de cada)
- 1 culleradeta de puré d´umeboshi (prunes),
- 1 escalunya,
- 1 cullerada de salsa de soja,
- una de vinagre d´arròs,
- 1 de suc de llima,
- 1/2 d´oli de sèsam,
- 3 d´oli d´oliva
Com fer la recepta d´amanida amb brots de soja:
- Torrem les ametlles i les llavors de girasol, en una paella ben calenta sense oli. Heu d´estar remenant tota l´estona sense perdre de vista el que teniu a la paella en cap moment, la frontera entre el torrat i el cremat és molt fina amb aquests ingredients!
- Rentem bé els raves i els tallem a rodelles, a rondanxes primes.
- Fem el mateix amb el colrave i la pastanaga, però en aquest cas ho tallem a bastonets o a una juliana molt fina, imitant els brots de soja. Si aquests dos ingredients són ecològics jo recomano no pelar-los, només rentar-los.
- Rentem el cilantre, en separem les fulles i les piquem.
- Pelem l´alvocat i el tallem a daus o a juliana fina, com us agradi més.
- Preparem la vinagreta, pas que podríeu fer perfectament al principi de tot de la recepta. Juntem en un bol una escalunya ben picadeta amb una cullerada de puré d´umeboshi, l´ingredient més complicat de trobar…o potser ja no tant, les botigues d´alimentació orientals estan sorgint com a bolets, especialment a les gran ciutats, i aquesta mena de puré salat de prunes (que per cert va molt bé pel mal de panxa, gastroenteritis i desordres similars) ha deixat pràcticament de ser quelcom exòtic. Bé, a l´escalunya i l´umeboshi hi afegim la salsa de soja, el vinagre d´arròs, el suc de llima (una cullerada de cada un d´aquests tres líquids), tres cullerades d´oli d´oliva i una culleradeta d´oli de sèsam.
- Barregem tots els ingredients amb la vinagreta, els emplatem amb una mica de gràcia, que tingui alçada el plat, com una muntanya.
- Salpebrem i servim,una amanida sorprenent, molt refrescant, cruixent, diferent.