Aquesta recepta de carxofes farcides és molt senzilla, més ràpida de fer del que pugui semblar d´entrada i a més a més segurament us pot sobrar farcit amb les mides que us dono. Això no és cap problema, al contrari, podeu reconvertir aquest farcit en unes magnífiques mandonguilles que, de fet, són molt semblants a unes que tenim al blog, amb porro. Apart d´això mireu de trobar uns bons pèsols, val la pena que siguin frescos, i tindreu un plat únic super complert que, però, podeu complementar amb una mica d´arròs basmati integral.
Ingredients:
- 14 carxofes;
- 300 gr de porros;
- 250 gr de carn picada de vedella;
- 1 ou;
- 1 culleradeta de pebre de Jamaica;
- 1/2 culleradeta de canyella en pols;
- 1 cullerada de menta seca;
- una cullerada de pa ratllat;
- 1/2 litro de brou de pollastre o verdures;
- 100 ml de suc de llimona;
- 200 gr de pèsols;
- una cullerada d´anet picat;
- sal i pebre;
- farina
La recepta pas a pas
- Netegem els porros mentre posem una olla amb aigua al foc. Els escaldem uns cinc minuts, tallats ja a trossos grossos, i els reservem;
- Un cop freds i escorreguts, els tallem ben petits i els barregem en un bol amb la carn picada, l´ou, el pebre de jamaica, la canyella, la menta (si no en teniu de seca utilitzeu-ne de fresca, ben picadeta), sal i pebre. Reserveu;
- Preparem un bol gran ple d´aigua amb llimona, o amb farina dissolta per anar-hi posant les carxofes quan les anem pelant i tallant, així evitarem que s´oxidin. A mi, de fet, m´agrada més el mètode de la farina ja que així les carxofes no agafen gust de llimona, apart que he comprovat que és més efectiu. Així que, bé, pelem les carxofes i les tallem a mida per quedar com si fossin només els cors, però una miqueta més alts. Les anem posant al bol. Quan ja les tinguem totes tallades i arreglades apretem per deixar lloc per posar el farcit de carn, enfarinem i fregim lleugerament, tot just un parell de minuts;
- Posem totes les carxofes en una olla i mullem amb una barreja de brou i suc de llimona. Posar-hi suc de llimona és opcional, al punt anterior precisament parlava de no posar llimona a l´aigua per no “contaminar-les”…i ara us dic que ho feu, encara que en aquest cas parlem d´afegir suc al brou. Bé, no és necessàriament una contradicció, sinó més aviat un consell i una indicació en el cas que us agradi el gust de llimona associat al de la carxofa. Penseu que si primer poseu les carxofes en una solució d´aigua i suc de llimona i després els hi feu fer la xup xup amb brou i suc el gust de llimona serà excessiu. La cocció dels cors, per cert serà d´uns vint minuts, potser una mica menys, és qüestió de comprobar-ho a partir dels deu;
- Finalment tenim el tema dels pèsols que, si són dels bons, de llàgrima, els escaldeu un o dos minuts i ja estaran. Si voleu utilitzar-ne de congelats doncs seguiu les instruccions del fabricant, tot i que jo al final els saltejaria breument;
- Per acabar d´arrodonir el plat es pot acompanyar d´arròs o prescindir-ne, com vulgueu. Jo crec que no és necessari però tampoc li fa nosa ni espatlla el plat;