Celler Parés Baltà

Celler Parés Baltà

Excel.lent celler del Penedès, amb una àmplia gamma de vins, de totes classes i preus, amb una boníssima relació qualitat preu i una producció 100% ecològica. Ja coneixia algunes de les seves referències, però aprofundir en el seu catàleg ha estat una de les sorpreses més agradables d´aquest passat estiu.

Situat just al costat de Vilafranca del Penedès, Parés Baltà és un celler familiar amb una llarguíssima història i tradició, iniciada a finales del segle XVIII. Disposen de cinc finques, situades en diferents zones de la comarca, i les cultiven de forma ecològica i biodinàmica. Totes. Es un celler totalment ecològic. Elaboren el compost amb el que abonen els camps i a tal efecte tenen bestiar propi.

Quan nosaltres vam visitar-los, part del raïm no havia encara acabat de madurar, tal i com es veu a la fotografia, a principis d´agost.

Tenen fins a quasibé 30 referències, 30 vins i caves diferents, dividits en quatre grans grups: els caves, els microcuvées, els d´Origen i els R.Evolution. De caves en fan set, amb diferents varietats i de totes les gammes. Els vins dÓrigen són les quatre referències amb les que va començar el celler (blanc, negre, rosat i dolç…però no dolç de postre. Els R-Evolution són el que ells consideren evolucions dels seus primers vins, o pasos endavants, cinc monovarietals i dos cupatges. I els microcuvées són la joia del celler, al meu entendre, i aquí ja ens enfilem més en els preus i anem de 14 euros cap amunt. Són vins especials, de producció limitada, espectaculars, diferents, atrevits. En un sopar al Cigró d´Or vaig tenir el privilegi de tastar un Mas Irene del 2002 i és d´aquelles experiències que no s´obliden. Tot sota la batutat de les dues enòlogues de la casa, casades amb els actuals “hereus” de la família, així tot queda a casa.

El tast que vaig poder fer va ser força interessant, i dividit en dues fases. En la primera van desfilar un cava Brut Nature força bo. Tot seguit dos  “R-Evolution”: un blanc espectacular, amb una entrada de nas fantàstica, de fruita tropical madura, pinya i mango sobretot, i una acidesa acurada, perfecta, el “Còsmic”; i l´altre, un negre potent, amb fruita madura, poderós i ben estructurat, una mica especiat, monovarietat de garnatxa, l´”Indigena negre”. I en aquest primer tast el festival van ser els dos negres microcuvées: “Hisenda Miret”, un altre monovarietal de garnatxa, però molt més fi, delicat; i la joia total, el “Marta de Baltà”, dit així en honor d´una de les dues enòlogues, un syrah del 2009 que pica bastant de preu però que paga la pena, una verdadera meravella en tots els sentits, un vi per a una ocasió especial sense cap mena de dubte.

En el segon tast recordo tastar un espectacular rosat, el “Radix”, 100% syrah, que sembla un negre. D´entrada per l´ampolla segur que et confondries, posa “rosé” però molt petit. D´un color vermell intens, té una estructura que et convida a maridar-lo amb plats més contundents del que normalment faries amb un rosat més “típic”. Destacar també, i molt especialment, els dos vins naturals de la casa, sense sulfíts afegits: “Amphora grisa” i “Amphora roja”, tots dos molt especials, diferents,tots dos xarel.los,  amb una entrada de nas i boca amb molta poma, molta, i que convé també maridar amb plats de peix més aviat blaus o coses com el turbot o un bon llobarro. I també vaig tastar el “Ginesta”, un gewürztraminer sec molt fresc….i l´”Electio”, un xarel.lo brutal. I me´ls vaig emportar tots a casa, i encara els estic gaudint i ho seguiré fent. Un celler a seguir molt d´aprop, a seguir comprant moltes de les seves referències, fins i tot un senzill blanc, el “Blanc de pacs”, que molt fresquet entra de meravella i val quatre duros,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *