La combinació de llegum amb marisc és màgica, i una de les més efectives és la dels cigrons amb gambes, guisadets, fent un bon xup xup amb brou de crustacis i un sofregit cuinat a poc a poc, sense pressa però sense pausa. Hi ha infinites combinacions, normalment amb el cigró com a principal protagonista, mentre que els llagostins o els escamarlans són els substituts més naturals per a una de les reines indiscutibles d´aquest tipus de plat.
Ingredients:
- 350 gr de cigrons cuits
- Mig litre de brou de peix
- 8 gambes llagostineres
- una ceba de Figueres
- dues cullerades de salsa de tomàquet (o mitja llauna de tomàquet en conserva)
- una branca d´api
Com fer la recepta de cigrons amb gambes:
En una paella o cassola on farem tot el guisat marquem les gambes, tot just un parell de minuts per banda, i les reservem.
Pelem la ceba i la tallem a dauets petits. Fem el sofregit amb l´oli d´haver saltejat les gambes, si cal en posem una mica més.
Separem els caps de les gambes i també els hi retirem les pells. L´objectiu és fer un brou de marisc, que és fa afegint caps i closques a un brou de peix ja fet. A la versió en vídeo de la recepta ho faig un xic diferent, ja que en principi no anava pas a fer el brou de marisc, però en quedar-me els cigrons una mica curts de brou vaig decidir a corre cuita fer un mini brou de marisc d´urgència, i senzillament vaig bullir els caps i les pells amb aigua deu minuts, i això va beneficiar molt al plat. Així que aquí, directament, ja us recomano que tingueu preparat un brou de marisc per fer la xup xup amb els cigrons i el sofregit. Amb que bullin les closques dins el brou de peix deu minuts n´hi ha prou, amb tèoricament deu més de repòs.
Mentrestant podem saltejar la banca d´api, salpebrada i tallada a làmines una mica gruixudes per donar-li un toc cruixent al final de la cocció. Ho reservem.
Quan tinguem el sofregit de ceba fet hi afegim els cigrons i les dues cullerades de salsa de tomàquet. Per què salsa? Doncs…recursos improvitzats, a casa en tenia una mica que volia gastar i vaig pensar en utilitzar-ne, en comptes de posar-hi tomàquet sencer ben picat, de llauna, que surt millor per al sofregit a no ser que estiguem en plena temporada de tomàquets. Inclús així, crec que per a guisats i sofregits el tomàquet sencer de llauna és un recurs fantàstic, de fet és un actiu extraordinari. Ho deixem cinc minuts només ja que estem parlant d´una salsa ja feta.
Mullem amb el brou de marisc, tapem i que faci la xup xup uns deu minuts. No hi poseu tot el brou, guardeu-ne una mica per si us queda massa espès, i penseu que heu d´acabar de coure les gambes amb els cigrons i el brou.
Afegim les gambes i l´api saltejat. Un parell de minuts i ja estarà llest.
Deixem que reposi un parell de minuts.
I ho servim. Francament extraordinari, un plat que et pots preparar un dia de cada dia si tens a casa, per exemple, brou de peix ja fet, unes quantes gambes al congelador, que la llagostinera acostuma a sortir molt bé, i salsa de tomàquet. La resta no porta gaire estona, no estem parlant de fer el típic sofregit de ceba que ha d´estar-se mínim mitja hora, per tant si sou mínimament previsors ho podeu fer qualsevol dia. I, naturalment, també és un plat de cap de setmana i per oferir a convidats. Això sí, millor si venen a dinar…
Per acompanyar aquest plat ens cal un bon vi blanc, ben fresc, que desengrexi, que ens netegi el paladar després d´una bona cullerada d´aquest fantàstic guisat. Una bona garnatxa blanca en seria el perfecte exemple, i en aquest cas vaig triar una nova descoberta, el “Cingles” del celler Clos Pons, de la DO Costers del Segre. Gran vi, amb cinc mesos de criança, mineral, intens, aromàtic i amb personalitat, un maridatge ideal per a aquesta recepta de cigrons amb gambes.
Video Recepta