El groguillo

El groguillo

El nom d´aquest plat es deu al fet que porta safrà, i se suposa que la salsa ha de quedar groga…excepte si se´t passa pel cap triturarla amb el minipimer i, naturalment, el seu color (que era tirant a groc però no mooolt groc) varia considerablement. Vaja, ceba i tomàquet triturats equival a salsa taronja. Així que no em quedar gaire “groguillo” ni tampoc vaig poder posar un dels suposats peixos originals de la recepta (rajada o nero) però estava molt bo i la textura de la salsa va quedar fantàstica!

Ingredients:

1 llobarro

4 talls de rap

4 talls de mero/1 rajada (en el seu defecte, per exemple, una orada)

2 cebes

5 tomàquets madurs

uns quants brins de safrà

4 grans d´all

400 ml de brou de peix o aigua

Començarem fent un sofregit amb les cebes. Quan estiguin rosses hi afegim tres grans d´all laminats i tot seguit el tomàquet. Deixem concentrar el sofregit una estona i finalment el mullem amb aigua o brou de peix, primer amb 250 ml i si us en fa falta més (haureu de coure el peix en aquest suc) doncs en feu més. El moment de coure el peix ve determinat pel sofregit, vaja, quan estigui molt tovet…a ull. Sobretot us ha de quedar aigua/brou…però no molta ja que a priori el guisat ha de quedar amb poc suc. En fi, quan hi poseu el peix tireu-hi també un gra d´all picat al morter amb els brins de safrà, dels quals en reservareu uns quants per tirar-los sense picar. El peix estarà en cinc minuts. A la recepta no diu res de triturar la salsa però a mi em va semblar una bona idea i, malgrat que llavors el plat va deixar de ser groc, crec que vaig encertar-la perquè la salsa va adquirir una consistència brutal. També es cert que havia posat massa brou de peix (la segona vegada…per això poso 400 i no 500…i potser amb 350 ml ja n´hi ha prou) i llavors vaig enretirar el peix una vegada cuit i vaig deixar que reduís el brou amb el sofregit, fet que segur va influir en la consistència final de la salsa. En qualsevol cas molt bo tot, llàstima de no tenir mero (quasi mai en veig al mercat i, quan n´hi ha està a preus prohibitius) ni rajada (no l´he tastada mai, però alguna vegada sí que n´he vist a la parada del peix de platja) però crec que el plat es pot fer amb els peixos que vulgueu…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *