Recepta francesa, francesa. De les que creen afició. D´aquelles que potser us fan pensar en el pollastre dels diumenges fet a la cassola de la vostra àvia. Una petita gran meravella.
Ingredients:
1 pollastre tallat a octaus, una llimona
una ceba, una pastanaga, una safata de xampinyons
250 ml de crema de llet, dos rovells d´ou, 1 litre de brou de pollastre
farina, mantega, 1 vas de vi blanc, herbes aromàtiques
sal i pebre, nou moscada
Primer daurem la ceba i la pastanaga amb mantega. Ho reservem i incorporem els trossos de pollastre, donant-lis la volta a cada minut durant cinc minuts. Baixem el foc, tapem i deixem coure deu minuts. Tot seguit ho salpebrem i hi posem tres cullerades de farina. Remenem bé per integrar-ho, tapem cinci minuts més i fora del foc mullem amb uns tres quarts de litre del brou de pollastre ben calent. remenem bé a fi de lligar bé la farina amb el brou, incorporem les herbes aromàtiques i, si fa falta, més brou. Millor que tots els trossos de pollastre quedin coberts. Tapem i deixem coure entre 25 i 30 minuts a foc mitjà. Mentrestant farem els xampinyons amb mantega, sal i pebre i suc de llimona i, si en tenim, també fem les cebes “del platillo”, aquelles petites i rodonetes (jo quan vaig fer el plat no n´hi havia).
Un cop cuit el pollastre en reservem els trossos i portem a ebullició tot el liquid que quedi de la cocció. Reduim ben bé a la meitat del que tenim. En un cassó fora del foc barregem els rovells amb la crema de llet i, cullerada a cullerada, mentre anem batent, el brou reduit. Una vegada ho tenim tot integrat ho posem al foc fins que bulli. Un minut i retirem, afegint-hi un xic de suc de limona, una mica de nou moscada i, si fa falta, sal i pebre. Posem els trossos de pollastre a la cassola, ho cobrim amb la salsa i si ja estem llestos per dinar ho servim. En cas que ho haguem preparat abans ho reservarem tal qual, sense tapar, amb una mica de brou per sobre i ho escalfarem abans de servir-ho, ja amb els xampinyons i les cebes a dins. Jo, com que no tenia cebetes, hi vaig posar la ceba i la pastanaga que havia utilitzat al principi…que no es gaire acadèmic però li va donar un extra que no va estar de més. Una gran recepta.