Fer aquest senzill i pràctic pollastre a la cervesa no té cap secret, més enllà d´una bona matèria prima i d´una cocció adequada. la recepta és aplicable a altres begudes similars i evidentment a altres tipus de cervesa, no només lagers. Podeu provar de fer-ho amb alguna més torrada, fins i tot les més fosques, la qüestió és que siguin cerveses i les combineu amb pollastre, sigui sencer tallat a quarts o octaus o utilitzant només cuixes, una opció força popular, com és el cas que us presento en aquesta recepta.
Ingredients:
- quatre cuixes
- una llauna de cervesa
- dues branques d´api
- 250 ml de brou de pollastre
- una ceba
- una cullerada de sumak
- sal a discreció
- pebre negre
- una culleradeta de cilantre en pols
- una culleradeta de llavors de sèsam amb cúrcuma
Com fer la recepta de pollastre a la cervesa:
- Salpebrem les cuixes de pollastre, però amb la sal i el pebre hi posem una cullerada de sumak, una espècie que ja es pot trobar a molts llocs especialitzats. Si no en teniu no passa res, és un dels tocs diferencials d´aquesta recepta en concret però no afecta al seu desenvolupament.
- Escalfem un raig d´oli en una cassola de ferro colat i hi marquem les cuixes de pollastre, separant la pota de l´entrecuixa, uns cinc minuts per banda màxim.
- Retirem el pollastre i al seu lloc hi sofregim la ceba, tallada a juliana, a làmines fines. Ho fem els primers minuts a foc viu i tot seguit l´abaixem per deixar que es confiti.
- Quan la ceba estigui a punt recuperem el pollastre i el barregem bé amb la ceba.
- Mullem amb la llauna de cervesa, foc viu, deixant que s´evapori l´alcohol i es redueixi el líquid.
- Tot seguit hi afegim el brou, calent i amb una cullerada de farina inclosa, i quan bulli tapem la cassola. Deixem coure a foc lent mitja horeta ben bona.
- Podeu aprofitar aquest temps per preparar, si voleu, un arròs blanc o, en el meu cas, saltejar unes branque d´api, tallades a rodanxes, amb una mica de cilantre en pols i de llavors de sèsam amb cúrcuma. Ho deixem una mica al dente perquè aporti un toc cruixent al plat.
- Tenim la cocció feta…
- …però volem que la salsa quedi més espessa, i volem també desgreixar-la. Retirem els trossos de pollastre i pugem el foc. La salsa reduirà i, a més a més, mostrarà més clarament les seves impureses, el seu greix, que podrem separar facilment amb una cullera ja que acostuma a formar una mena de cercle a tot el voltant de la cassola. A la versió en vídeo de la recepta, que trobareu al final de tot, es mostra molt clarament aquest pas, però en aquesta foto també es veu bé el cercle de greix. L´heu de treure!
- Un cop hem desgreixat i reduït la salsa només ens queda emplatar, amb l´api per sobre del pollastre.
- Maridatge: Jo sóc partidari, amb algunes excepcions naturalment, de maridar el pollastre amb vi blanc, normalment amb barrica o criança de qualsevol tipus, o fins i tot amb vi rosat, depenent sobretot de les salses. En aquest cas m´inclino per recomanar-vos un vi blanc del Bierzo, de l´excel.lent enòloga Verónica Ortega: CAL 2019, un godello molt versàtil que us permet maridar-lo tant amb peixos com amb carns blanques i que amb aquest pollastre va la mar de bé. Té una criança d´onze mesos i una gran acidesa, llaminer, amb un punt salí i decididament fresc, una aposta segura.