Aquesta recepta de seitan amb col lombarda i shiitake fresc és una fantàstica opció vegana per a un sopar lleuger i ràpid, fàcil i super saludable. Aquests bolets li donen un toc molt especial als saltejats, us els recomano molt. El saltejat, que és el que de fet és aquesta recepta, es prepara en un plis, i també teniu l´opció de fer la col lombarda al forn, queda super cruixent i torradeta, tot i que a la recepta que us expliquem ho fem en principi saltejat. Podrieu també estofar la col, opció que us expliquem al pas a pas de la recepta, i fins i tot fer-ho amb poma, però això ja seria una altra història…
Ingredients (2 px):
- 1/4 de col lombarda tallada a juliana fina,
- 250 gr de seitan
- 8 shiitakes frescos
- oli de sèsam
- llavors de sèsam torrat
- 1 cullerada de pasta de miso
- salsa picant (opcional)
- xarop d´àgave (opcional)
- 3 cullerades de vinagre d´arròs
- un gra d´all
- un tros de gingebre
- sal
- pebre blanc
- una mica d´orenga
La recepta pas a pas
- Pelem i tallem a juliana fina tant l´all com el gingebre. Jo sempre poso a les receptes que porten gingebre “un tros”, i molts de vosaltres us preguntareu : “què vol dir exactament amb un tros?”. Doncs entre tres i cinc centímetres de llarg aproximadament. O, senzillament, la mida que a vosaltres us agradi. Posem un raig d´oli de sèsam en una paella i saltegem a foc ben viu aquests dos primers ingredients. Ho reservem.
- A la mateixa paella saltegem la col lombarda, tallada a juliana fina, i salpebrada, durant deu minuts ben bons o fins que la veieu cuita. Teniu una opció de coure la col d´una manea diferent, i que probablement quedarà més “feta” que només saltejant-la: després d´un breu saltejat, baixeu el foc, ho tapeu i deixeu coure deu minuts.
- Mentrestant preparem l´amanimenta barrejant el miso amb el vinagre, oli de sèsam i una mica d´aigua si fa falta. Si sou amants de les emocions fortes hi podeu afegir salsa picant sriracha. Jo no ho vaig fer, tot sovint tinc por de passar-me amb el picant i penso que en aquesta salsa no li acaba de fer falta, però al llibre de cuina vegana que tinc per casa, i d´on em vaig inspirar per fer aquesta recepta, sí que en posen. Per cert, el llibre té receptes molt interessants i al blog n´hi ha unes quantes. El disseny i el títol són horrorosos (V de Vegano), però la veritat és que val la pena tenir-lo si us interessa aquest tipus de cuina. Ah, i ja que parlàvem del llibre en aquesta recepta l´autora també posa a la salsa xarop d´arce. Diria que el més semblantq ue tenim aquí és el d´àgave, però jo no ho recomano perquè llavors quedaria una mica empalagós.
- Fem llavors el seitan a la planxa, amb un xic d´orenga per sobre, el tallem a tires i el reservem.
- Finalment saltegem en una altra paella els shiitakes, lleugerament salpebrats i tallats a tires. Amb aquests bolets sempre teniu l´opció d´utilitzar els deshidratats, però llavors tot s´allarga més, i heu de tenir en compte que la seva cocció també és més llarga. De fet, i en un saltejat especialment, jo recomano utilitzar sempre que sigui possible els frescos. Si és en un guisat, un estofat, quelcom al forn, lalvors la cosa ja és diferent, sobretot perquè els secs tenen un sabor molt més potent, i es pot utilitzar l´aigua que heu utilitzat per deshidratar-los com a brou per a la recepta que estigueu cuinant o guardar-la per a una altra ocasió.
- Per muntar el plat primer ens assegurem que la col ja està ben cuita (en cas que haguem optat per fer-la més a poc a poc); ho juntem tot, saltegem breument i mullem amb l´amanimenta.