Tast de chenin blanc

Tast de chenin blanc

Aquest tast de chenin blanc abarca exclusivament chenins francesos de la Vall del Loire, concretament de tres zones com son Sumur, i en ell vam tastar cinc vins secs i sis entre semi-dolços i dolços, o semi secs. La veritat és que no em va quedar molt clara la diferència entre semi-sec i semi-dolç, suposo que relacionada amb la quantitat de sucre residual present en el vi i en si l´estil del vi tira més cap als secs que cap als dolços. El tast va ser molt interessant ja que tres dels cinc secs estaven en un estat molt embrionari, vull dir que eren molt joves i amb una llarga vida per davant, i els dos restants ja estaven més evolucionats. Els cinc eren molt diferents entre si i això també s´explica perquè la Vall del Loire és la zona vinicola més extensa de França amb vora de 500 kilometres de vinyes. Amb els dolços les similituts es veien més ja que com va dir l´Igansi, el director del tast, el sucre uniformitza molt més que altres factors. Tots els semis o/i dolços em van agradar molt.

La chenin blanca és una varietat amb una cidesa molt alta i això la fa molt útil per a llargues criancs incloses naturalment les dels vins dolços, ja a dins de les ampolles. La Vall del Loire és una zona freda on molts agricultors, per cert, recullen el raïm es vàries passades buscant la maduració òptima. En quan a zones la d´Anjou seria la millor per als secs i la de Vouvray per als semis.

Vam començar el tast amb un excel.lent vi de la zona de Vouvray, el Clos du Bourg 2021 d´un dels milllors cellers del Loire, Dominio Huet (del qual més endavant tastariem un semi-dolç). Molt jove encara, potser massa per poder-lo gaudir de veritat, se li veu un gran potencial. Té un nas fragant, interessant, i és herbaci en boca, amb nervi, llarg i amb molta acidesa. Té una certa cremositat malgrat la seva joventut i un punt d´amargor al final, senyal de zona freda i d´any fred també. Per comprar-ne un parell d´ampolles i obrir-ne una en cinc anys i la propera en deu. Sobre els 33 euros.

La cosa va canviar radicalment amb el Clos Naudin del 2019, malgrat ser de la mateixa zona. L´anyada en tenia bona part de culpa. En nas ja era molt intens i afruitat i en boca es mostrava ampli, madur i també llarg, com de fet tots els de la cata. 28 euros.

Amb l´Insolte 2021 vam canviar de zona i de Do. Ara som a Saumur, al Dominio des Roches Neuves del gran Thierry Germain, un dels millors i més reputats ambaixadors de la Vall del Loire. I moltes altres coses també van variar. Un nas radicalment diferent, amb aromes d´hidrocarburs, un xic tancat i cítric que anunciava el que ens trobaríem després en boca: moltíssima acidesa, molt nervi, molt cítric també, un punt salí. Molt versàtil, crec que serà molt més interessant i accessible en uns anys. 25 euros.

 

El Savennieres Clos des Perrieres 2019 de Chateau Soucheire ens oferia un nou gir de guió i s´emparentava més amb el Clos Naudin, entre altres coses per l´anyada, però sent de totes maneres molt diferent i sense notar tant el pas dels anys com l´altre. Força acidesa encara, boca plena, nas subtil, salí, tens, amb nervi i un final amb un punt amarg, llarg. Sensació de molta joventut malgrat l´anyada. 30 €

I finalment, per tancar l´apartat de “secs” vam tastar un excel.lent Huis Clos 2019 de Bonnigat Bodet que estava al seu punt. Probablement per això no tindrà una vida tan llarga com els altres si el guardeu, però ara està excel.lent. En nas oferia notes molt madures de fruita i en boca també es notava aquesta sensació. Tastant-lo sí que el podíem conectar amb el Clos Naudin no solament en anyada com l´anterior sinó pel que et venia al cap en tastar-lo i el que notaves en boca. També tenia notes salines i és un vi que només s´elabora en anyades molt bones.

El primer dels semis va ser un fantàstic Moelleux 2017 del Domaine du clos Naudim, de la zona de Vouvray. Vinyes d´uns 40 anys, 70 grams de sucre residual per litre i criança en botes usades excepte el 5% en noves durant un any. Pot aguantar perfectament entre 20 i trenta anys. En nas es nota ja la mel i les orellanes i en boca és menys dolç del que podies pensar a causa d´una acidesa molt alta. Ideal per a pre-postres de formatges contundents, blaus o també amb xocolata negra i foies. Algú va suggerir un maridatge molt atrevit com un pastís de peix de roca que em va semblar excessiu, però si és prou consistent i un punt salalt i/o picant podria funcionar, encara que per a un plat així jo seria més conservador. Pot funcionar, com el següent vi, amb plats picants.

Retorn al Domaine Huet per tastar un fantàstic Le Haut-Lieu Moelleux 2003 Premiere Trie. Llarg, equilibrat, fi, intens, amb una llarga vida per davant encara i una sensació que malgrat els anys segueix conservant molta acidesa tot i ser més dolç que l´anterior.

El següent va ser el meu preferit dels semis, Le Malabé 2021 del Domaine des Petits Quarts, a la sub-zona de Bonnezeaux d´Anjou-Saumur. Molt bo. Nas de mel, molt rodó en boca, molt agradable. Extremadament llaminer i atractiu.

El Quarts de Chaume Grand Cru 2019 del Chateau Bellerive va resultar no ser tan dolç ni en nas ni en boca, més lleuger que l´anterior. De nou, molt atractiu.El celler és dels més prestigiosos de la zona.

 

I per al final els dos més dolços o a priori amb més sucre residual, ja que el Coteaux du Layon 1896 del Domaine Patrick Baudouin dels 2018, un dels més reputats del Loire, va resultar ser molt fresc en boca, amb un nas no tan intens i que situariem més en la lliga del Domaine Du Clos Naudin i dels Domaine Huet que dels dos darrers que he comentat. Vaja, més aviat amb un foie o uns formatges que amb un pastís de xocolata ja que realment et netejava la boca i es mostrava com un dels vins més interessants i addictius del tast.

Finalment, el Les Trois Schistes 2018 del Dominio de Montgilet va ser de llarg el més “dolç” en el sentit ampli de la paraula, el més clàssic en quan a aquest tipus de vi, entent-ho ara com a vi de postres clarament. El Layon també ho era, però, malgrat la seva sorprenent “baixa” densitat. Aquest les Trios tenia un nas més clàssic en aquests vins, clarament de mel i orellanes, i molt més dens en boca. Fantàstic en la seva categoria, de nou, com la gran majoria dels vins del tast.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *