Tast de vins del Jura

Tast de vins del Jura

Aquest tast de vins del Jura, amb un parell de vins convidats, va ser una gran ocasió per acostar-se a una regió no molt coneguda però que a poc a poc va agafant cada vegada més noms entre els aficionats vinícoles del país. Molt més econòmics que la gran majoria de vins francesos de renom, tenen una extraordinària capacitat de guarda i alguns d´ells una evident conexió amb els vins del marc de Jerez perquè estan elaborats amb vel de flor. També tenen molt bons escumosos i uns dolços, els “vins de paille”, extraodinaris.

Al Jura hi tenen cabuda cinc AOC diferents (l´equivalenty a les nostres DO) tot i que de fet n´hi ha més, ja que en tenen alguna per aiguardents i alguna més de productes de la zona. Algunes són molt específiques com la de Cremant del Jura, on s´engloben els escumosos, i la Chateau Chalon, on hi entren els famosos vin Jaune (groc…els oxidats). Hi ha també Arbois, Cotes de Jura i Etoile. El vi Jaune s´elabora només amb el raïm savagnin i té una criança molt precisa i especifica en bota: 6 anys i tres mesos, apart d´una altra peculiaritat: s´embotella en recipients de 62 centilitres. Els seus vins blancs s´elaboren tradicionalment amb chardonnay i savagning, mentre que els negres acostuma a ser un blend de poulsard, trousseau i pinot noir. Finalment comentar abans de passar al tast que el vi de paille, el dolç, acostuma a ser un blend de chardonnay, savagnin, poulsard i trousseau assecats durant tres mesos. Es premsa i el most fermenta tres mesos, per després passar a fer una criança en bota d´uns tres anys.

El tast va començar amb un cremant, tipus champagne, cremós i amb força acidesa fet amb chardonnay.

El primer negre (el tast va començar amb negres i no amb blancs perquè els negres són molt més lleugers…) va ser un monovarietal de pinot noir força jove per al que és el Jura, un Domaine du Chateau d´Arlay del 2017 amb molta fruita al nas i una boca molt agradable, fi, elegant, suau i poc amargant, fet que vol dir que no hi ha gaire raïm sencer a la premsada. Com a curiositat històrica dir que aquesta vinya, aquest celler, passa per ser el més antic de França i mai ha estat ni comprada ni venuda des de l´Edat Mitjana. Vaja,. que mai ha canviat de mans des de llavors. Impressionant. I el vi només val 17 euros.

Amb el següent ja vam passar a tastat vins d´uns dels cellers més reputats del Jura, el Domaine Rolet et fils, dels quan en tastariem uns quants més. El primer va ser un Arbois Tradition del 1989!, Quan diu “tradition” vol dir que és un blend clàssic de la zona amb les tres varietats negres clàssiques que us he comentat (poulsard, trousseau i pinot noir). Té encara força acidesa i fins i tot fruita. Poc color, això sí, però és quelcom ja característic de les tres varietats esmentades. Tastat en format magnum,cosa que també afavoreix la seva conservació,  té l´increible preu de 45 euros.

 

Passem a un altre magnum del Domaine Rolet però aquest cop monovarietat, de trousseau. Molt fi i elegant, és una mica més tànic que l´anterior. No cal decantar-lo per no perdre la poca fruita i els pocs aromes que li queden. Nas afruitat, boca voluminosa.

Passem ja als blancs començant per un “vin jaune” del Domaine Badoz. En nas et transporta a Jerez. Es un vi oxidat a propòsit, clar, criat amb vel de flor i amb un pas per boca espectacular. Aquest Chateau Chalon del 2015 és suau i untuós, una petita gran meravella que té molta vida per davant encara.

Tornem al Domaine Rolet amb un Cotes du Jura Chardonnay 1998 magnum espectacular. Molta acidesa, nas complexe i embriagador, té també un preu que costa d´entendre donada l´anyada i la gran qualitat del vi: 45 euros de nou. Molt recomenable, és un vi que es pot trobar al nostre país a botigues especialitzades i/o online, igual que els altres.

 

Seguim al mateix celler amb un Cotes du Jura Tradition 1997, magnum també, molt vibrant, amb molta acidesa encara i un nas fabulós. I que amb el temps en copa va canviant i millorant molt, moltíssim.

Abans d´acabar amb el darrer vi del tast van sortir dos convidats sorpresa. El primer era un -SO2 2012 de Castell d´Encús, un vi que ja no es troba al mercat però que va aparèixer al tast de mans del seu creador, en Raül Bobet, que era de fet qui dirigia el tast. Va ser extraordinari comprovar la seva excel.lent evolució malgrat ser un vi sense sulfits. Es trobava en un moment esplèndid, molt millor que fa uns anys quan el vaig tastar.

I l´altre vi convidat va ser la visió jerezana d´un celler de Rueda, Menade, amb el seu fantàstic Adorado. Es un vi que té moltes conexions amb Jerez i amb el Jura però sense tenir ni molts menys tanta acidesa. Es molt més cremós, llaminer, molt torrat/ambar de color, ric, amb un nas enigmàtic i molta complexitat.

El vi final va ser un vi de paille, com no podia ser d´una altra manera. I vam tenir una sorpresa brutal. Molt jove, del 2017, tenia un nas fantàstic, embriagador de nou, amb molta fruita, sense botritis, caramelitzat i amb molta acidesa, un descobriment excepcional a un preu força competitiu: trenta euros (per un vi d´aquestes característiques és pràcticament una ganga).

En fi, un tast molt diferent, enriquidor i diferent. El vam gaudir molt.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *