Tatin de carxofes

Tatin de carxofes

Una veritable revelació, i tan senzill com fer una tarta “tatin” de pomes…però substituint-les per carxofes. Si us fa mandra fer la massa n´hi ha de pre-cuites, així que poca excusa teniu si us agraden les carxofes. Això sí, afanyeu-vos que s´acaba la temporada!

Ingredients:

Massa:

600 gr de farina

150 ml d´aigua

300 gr de mantega

12 gr de sal

Farcit:

12 carxofes

julivert

llorer, farigola

2 cebes

sal, sucre

oli

Salsa:

4 carxofes

400 ml de fons de brou de pollastre

80 gr de formatge ratllat tipus parmesà (grana padano va perfecte)

Per fer la massa barrejarem la farina amb la mantega a trossets petits, pessics de mantega vaja. Una vegada tenim integrada la mantega afegim l´aigua i treballem la massa uns deu minuts. Tapem la bola que hem format amb paper film i la deixem reposar a la nevera entre un quart i mitja horeta.

Mentrestant tallem les carxofes a quarts i les posem en aigua bullent amb sal. Entre deu i quinze minuts màxim i ja les tindrem. Aprofitem per posar-hi totes les carxofes, les que utilitzem per a la tarta i les de la salsa. Mentre bullem les carxofes posem a fer la ceba, a foc lent i tapat, amb l´oli ,infusionat prèviament amb llorer i farigola (per infusionar-lo escalfem l´oli sense que agafi gaire temperatura, l´enretirem del foc i el deixem reposar tapat amb les herbes entre deu i quinze minuts). Quan la ceba estigui ben toveta la reservem.

Per fer la salsa posem a reduir el brou de pollastre a la tercera part del seu volum inicial. Afegim les carxofes destinades a la salsa (unes quatre aprox), deixem coure uns minuts, afegim el formatge ratllat, triturem, passem per un colador xinès i la reservem.

Anem a muntar-ho tot per anar al forn. Estirem bé la massa que hem tringut reposant a la nevera, posem les carxofes al motllo que anirà al forn i les cobrim amb la ceba, i tot seguit ho cobrim tot amb la massa, que ha de ser més gran que el diàmetre del motllo ja que hem de cobrir les carxofes també pels costats. Ho posem al forn a 180 graus durnat mitja hora o fins que la massa estigui cuita, ben dauradeta.

Cuita la massa li donarem la volta i ens hauria de quedar més o menys així…

Per servir, escalfem primer la salsa de carxofa i formatge i cobrim cada tall de la “tatin” amb una salsa francament bona. Queda super bo, deliciós diria jo, molt recomanable!

1 comentari a ;ldquo;Tatin de carxofes;rdquo;

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *