El bacallà a la catalana, almenys aquesta recepta en concret, executada segons les indicacions del gran Josep Lladonosa a “El gran llibre de la cuina catalana”, és un dels millors bacallans que he fet. La combinació d´ingredients i la salsa fan que sigui de fet una de les meves receptes preferides, molt semblant al tradicional bacallà de Quaresma.
Ingredients:
- sis talls de bacallà d´uns 150 gr cadascun
- 2 cebes
- 5 tomàquets
- pèsols (opcional)
- 400 gr de patates
- 4 carxofes
- 3 ous durs
- 1 got de vi blanc
- farina
- 4 grans d´all
- uns brins de safrà
- llorer,
- julivert
- oli,
- sal,
- pebre
Com fer la recepta de bacallà a la catalana:
- Saltegem primer les carxofes, tallades a quarts
- Tot seguit fem el bacallà en aquest mateix oli (enfarinat prèviament). El reservem en una cassola de terrisa on després farem que tot el conjunt cogui una mica.
- Fem un sofregit de ceba i tomàquet (sense pell ni llavors) i hi posem la fulla de llorer.
- Mentrestant posem a bullir les patates, i quan estiguin les posem juntament amb el bacallà i les carxofes, pelades i tallades a trossos mitjans
- Quan tinguem el sofregit ben concentrat hi tirem un got de vi blanc, deixem reduir i ho continuem coent afegint-hi un got d´aigua durant uns deu minuts més.
- Arribat a aquest punt passem el sofregit pel colador xinès (jo abans el vaig passar pel minipimer) i aboquem la salsa a sobre del bacallà, les patates i les carxofes. Deixem coure el conjunt uns cinc minuts.
- Fem una picada amb els alls, el julivert i el safrà. La incorporem al plat juntament amb els ous durs tallats per la meitat, rectifiquem de sal, afegim pebre recén mòlt i servim.
Reblogged this on Celler-Adocse.