Bacallà amb patates i ou dur

Bacallà amb patates i ou dur

Aquesta recepta de bacallà amb patates i ou dur és portuguesa, i es coneix com a “bacallà gomes de sa”. A més a més dels ous i les patates porta llet, olives negres i julivert, i el tema làctic és importantíssim en la recepta, imprescindible diria jo, ja que és una de les seves característiques més icòniques: el peix es marina amb llet entre dues i tres hores i al final de la recepta s´acaba de coure al forn uns minuts. La barreja final de sabors i textures és espectacular.

 

Ingredients:

  • 2 talls de bacallà d´uns 125 gr cada un
  • dues patates mitjanes
  • un ou
  • un vas gran de llet
  • dues cullerades soperes d´olives negres
  • una dent d´all
  • una ceba
  • unes quantes fulles de julivert
  • sal
  • pebre negre

 

Com fer la recepta de bacallà amb patates i ou dur:

  1. Poseu el bacallà, ja dessalat (jo darrerament en compro de congelat en una cadena d´aquest tipus de productes molt coneguda, surten molt bé els packs de 4 de 125 gr cada un) en una cassola amb aigua. Es tracta de fer una primera cocció, molt curta, sense que arribi a bullir.
  2. Quan comencin a sortir bombolletes i veieu una capeta blanca d´escuma a la superfície és que ja el tenim. El reservem.
  3. Tan bon punt el bacallà s´hagi atemperat en separem les làmines, el posem en un recipient tipus “tupperware” i el cobrim amb llet. Ho guardem a la nevera entre dues i tres hores, per tant heu de ser una mica previsors i fer aquest pas ben aviat, a primera hora del matí o de la tarda.
  4. Posem a coure les patates, amb pell, partint d´aigua freda o del temps. Trigarà ben bé mitja horeta.
  5. Quan quedin deu minuts de cocció a les patates aprofiteu per posar-hi un ou dur. Tot això ho podeu fer amb força antelació si voleu, com de fet passsa amb el dos passos següents.
  6. Tallem la ceba a juliana i juntament amb l´all, laminat, fem un bon sofregit, a foc lent i amb intenció de caramelitzar la ceba. Podeu tapar la paella per afavorir el procés de cocció però al final anirà bé pujar el foc per donar-li bon color. Ens hi estarem un mínim de vint minuts.
  7. Un cop tenim a punt el sofegit de ceba i les patates cuites i tallades ho juntem, salpebrant-ho, donant-hi unes quantes voltes, que s´integri tot bé.
  8. Escalfeu el forn a 200 graus, treieu el bacallà de la nevera i tingueu ja a mà una cassola o safata que pugui anar al forn.
  9. Posem les patates i la ceba juntament amb el bacallà amb llet en aquesta cassola i ho enfornem cinc minuts. No heu de posar tota la llet que heu utilitzat per marinar el bacallà, només la que necessiteu per cobrir tot el conjunt. Podeu també aprofitar per posar-hi les olives negres tallades i distribuides a discreció per tota la cassola.
  10. Ho retirem del forn, hi afegim l´ou dur tallat a làmines i el julivert.
  11. Llest per emplatar, un bacallà sublim!Maridatge:
  12. Com acostumo a dir cada vegada que faig bacallà, aquest és un dels peixos que al meu entendre admet amb més naturalitat el vi negre com a maridatge, especialment si hi ha our dur i patates, però em mantindré fidel al vi que vam beure per acompanyar-lo el dia que vaig cuinar aquesta recepta: Clausus 2016, de Javi Revert. Es tracta d´un vi blanc de la zona de València elaborat amb quatre varietats locals de raïm plantades en una vinya que té més de 60 anys, un vi m´atreviria a dir que és esplèndid, amb cos, untuós en boca i que ens ha sorprès molt agradablement. Parlem d´un vi del 2016 amb lo qual ja sabem que aguanta bé el pas del temps, diria fins i tot que li va d´allò més bé a jutjar pel que vam tastar, no semblava que fos un vi que estigués al final del seu recorregut. La sorpresa no va ser tanta, però, quan vam saber que Javi Revert és l´enòleg d´un dels millors cellers valencians, sinó el millor directament, Celler del Roure, així que haurem de seguir ben d´aprop els seus propers passos en aquesta aventura “en solitari” i tastar la resta de referències del celler que porta el seu nom.

 

Si voleu veure més receptes amb el bacallà com a protagonista, les millors que tenim al blog, feu click al tag “setmana santa” que trobareu al final de la recepta on us hem fet una sel.lecció.

Video Recepta de  com fer Bacallà amb patates i ou dur

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *