El tradicional bacallà de quaresma és una recepta que té unes bases comunes, com poden ser un bon sofregit, les carxofes i els ous durs, i que a partir d´aquí cadascú li dona el seu toc propi o diferencial. Es molt semblant al bacallà a la catalana que podeu trobar en aquest blog, però a diferencia d´aquest no porta patates. Jo he fet que la picada fos una extensió del sofregit, l´he deixatada amb força aigua i l´he afegida poc abans de posar-hi el bacallà i les carxofes de nou, i la veritat és que m´ha quedat la mar de bo.
Ingredients:
- Dos talls de bacallà d´uns 150 grams
- Dues o tres carxofes
- Tres tomàquets pera
- Una ceba
- Tres cullerades de farina de blat de moro
- una mica de farina normal
- un ou
- una dent d´all
- un grapat d´ametlles
- unes quantes fulles de julivert
Com fer la recepta del bacallà de Quaresma:
- Començarem posant aigua a bullir per coure l´ou durant vuit minuts, volem que no quedi totalment cuit. Aprofitant l´aigua calenta hi escaldarem els tomàquets que utilitzarem després per fer el sofregit.
- Pelem i tallem les carxofes a vuitens i les anem posant en un bol amb aigua i una mica de farina per protegir-les de l´oxidació.
- Enfarinem el bacallà amb farina de blat de moro i el fregim en una paella gran. El retirem reservant-lo en un plat amb paper de cuina per absorbir l´excés d´oli.
- A la mateixa paella, i també passades per farina de blat de moro, fregim les carxofes.
- Retirem les restes de farina de l´oli, i una mica d´aquest si n´hi ha passa ja que farem aquí mateix el sofregit, començant per la ceba. Ha d´estar-s´hi uns quinze minuts, fins que estigui ben poxada i enrossida.
- Incorporem el tomàquet, tallat a daus petits, sense pell ni llavors, i el deixem coure a foc lent uns deu minuts, quinze si veiem que no està a punt.
- Fem la picada i, tot seguit, la deixatem amb força aigua per incorporar-la al sofregit. Ens ha de quedar un punt líquid perquè volem que el bacallà i les carxofes s´ integrin bé en tot el conjunt.
- Afegim, doncs, els trossos de bacallà i les carxofes i deixem que facin la xup xup uns cinc minuts, vigilant que la salsa no s´espessi massa.
- Incorporem finalment l´ou dur partit en quatre trossos, prorroguem la cocció dos minuts més.
- I ho servim. Les quantitats de la recepta estan pensades per a dues persones, només heu de doblar les quantitats, tot i que segurament no necessitareu pas sis tomàquets!
- Per maridar aquesta recepta millor que opteu per un vi blanc, ja que les carxofes fan mala parella amb el negre. Jo m´inclinaria per un blanc amb barrica, si pot ser de llarga criaça, untuós, amb personalitat, ample en boca, amb cos com per exemple un bon macabeu del celler Clos Pons, de la DO Costers del Segre: Roc de Foc 2013, un nou exemple de la bona manera de treballar d´aquest magnífic celler.
Video Recepta de bacallà