Cata Torres Priorat

Cata Torres Priorat

La Cata Torres Priorat a la Barcelona Wine Week 2023 va ser una gran oportunitat de fer un tast horitzontal dels vins que elabora Familia Torres en aquesta DOQ (Denominació d´origen qualificada) de l´anyada 2019. I força única, ja que com van comentar un dels vins catats ja estava esgotat i un altre encara no havia sortit a la venda.

Familia Torres va començar a comercialitzar vi del Priorat envasat a principis del Segle XX però no va ser fins a finals dels anys 90 que es va decidir a plantar vinyes i, a principis del segle XXI (2008) ja va construir una bodega al capdavant de la qual hi ha l´enòleg Jordi Foraster, present a la cata juntament amb el director general Miquel Torres.

El primer vi de la cata va ser Secret del Priorat, un cupatge  de les principals varietats presents en aquesta comarca com son principalment la garnatxa i la carinyena, però complementades amb cabernet sauvignon, merlot i syrah. El vi vol mostrar la tipicitat del Priorat a través dels seus municipis, concretament amb raïm provinent de vinyes situades a Bellmunt, El Molar, El Lloar (on hi ha la bodega), Torroja, Porrera i Poboleda. Representa el vi d´entrada a la DO  i és fresc,  net i amb una pas per boca tens, amb nervi. Molt bona relació qualitat/preu.

Salmos Porrera és ja vi de vila segons la nova classificació de la DOQ Priorat, un vi que prové de diferents vinyes del municipi de Porrera, el més fresc de la comarca. Segueix el cupatge tradicional de garnatxa/carinyena, amb una lleugera proporció de més carnyena, i mostra més acidesa que el seu predecesor. Boca viva, encara jove però molt disfrutable, un vi molt interessant que fa un pas endavant mostrant més maduresa. El 50% del vi passa per una criança en fudres  de 30 hectolitres i la resta en barriques de roure francés (30% nou, 70% de segon any) durant 16 mesos. Després fa una criança en ampolla d´un any mínim.

Perpetual és un vinàs. Nascut per posar en valor les vinyes velles del Priorat, des d´aquesta anyada 2019 ja porta la llegenda “vinyes velles” a l´etiqueta i é sun recull del raïm que surt de petites vinyes de viticultors locals de Porrera, Torroja, El Lloar (Finca Els Cargols, amb una inclinació del 50%), El Molar i Bellmunt. El vi envelleix en fudres i barriques de roure francès igual que el Salmos però s´hi està un o dos mesos més. Es un vi de carinyena en un 80%, la resta és garnatxa, mostra un nas molt interesant i un pas per boca fantàstic, avellutat, delicat, fi. Una meravella aquesta anyada 2019, molt disfrutable malgrat la seva joventut.

La joia de la corona de Familia Torres al Priorat és Mas de la Rosa, una finca de Porrera on creixen ceps de garnatxes i carinyenes de més de 80 anys. De la seva elaboració destava la maceració que fa el raïm durant deu dies per fer tot seguit la fermentació en petits dipòsits d´acer inoxidable. Criança en fudres de 1500 litres durant 18 mesos per passar després a l´ampolla un mínim d´un any. Es un vi que encara està molt, molt jove. Li costa obrir-se, és molt tímid al principi, val la pena aguantar-lo a la copa una bona estona, es per això que no vaig acabar d´entendre que no es servissin tots els vins a la vegada, Perpetual i sobretot aquest fantàstic Mas de la Rosa ho haguessin agraït molt. El pas per boca és, però, fantàstic i realment es nota que es un vi molt especial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *