Celler Alta Alella

Celler Alta Alella

Excel.lent ocasió per conèixer els vins d´aquest celler familiar en motiu de la presentació de les seves noves anyades, una festassa on a més a més podies tenir l´ocasió, a l´esplanada on es servia el menjar, de tastar referències d´altres cellers dels qual el propietari del Alta Alella n´és soci: Altos de Trevejos, Osoti i l´excel.lent Mas Igneus. Evidentment es van poder tastar totes les referències d´un celler que ja està despuntant en l´àmbit dels caves, uns excel.lents blancs amb barrica i que apart d´apostar decididament pels vins ecològics (tots ho són) ho fa ara amb els naturals.

 

El primer que et trobaves en arribar era el Celler de les Aus, allà on es treballen els nous vins naturals d´AA: dos caves, un blanc, un negre i un negre dolç. Dels caves vaig tastar el “Capsigrany”, pansa rosada però que no agafa color, un cava fresc, lleuger, amable. El “Bruant“, l´altre cava, s´elabora amb Pansa Blanca (Xarel.lo). Del blanc us en parlaré més endavant, ja que vaig fer un tast guiat on el van incloure (Tallarol, molt bo) i el negre em va agradar especialment. Dit “Merla”, nom d´ocell, com tots els vins que es fan en aquest peculiar celler, s´utilitza la varietat Monastrell (que allà en diuen Mataró) i és un vi fresc, amb sis mesos de criança en barriques, on destaca la fruita madura i un toc de regalèssia. Recomanat!

Més endavant podies anar a tastar directament totes les referències o fer un tast especial de cinc vins en uns teòrics cinc minuts, vaja, que en 25 minuts tastaves cinc vins i en dedicaven cinc minuts x vi. La primera referència va ser, precisament, el “Tallarol”. Pansa blanca, fermentat en àmfores d´argila, molt fresc, té una acidesa natural i una molt bona mineralitat i un toc de salinitat. Un vi que entra molt bé, fresc de veritat, ràpid. El segúent va ser per mí una de les revelacions del dia, ja que personalment no el coneixia. Es tracta del “Cau D´en Genís”, un extraordinàri blanc el.laborat 100% amb pansa blanca, fermentat sis mesos sobre les seves mares en dipòsits d´inox. El raïm procedeix de les vinyes més velles de la finca i he de dir que es nota. Es cremós, amb bon cos i un bon punt d´acidesa. Em va agradar molt, extraordinària relació qualitat preu (12/13). Tot seguit vam passar al “Parvus” negre, uns dels que ja tenia control.lats. Es tracta d´ un monovarietal de  Syrah, barrica d´un any, equilibrat i amb una bona entrada en boca. Molt fresc, molta bona relació qualitat preu també. I per al final dos caves, un de més senzill, directe, de cada dia, l´entrada als caves de la casa (“Privat“) i un altre absolutament brutal, el cava “top” d´AA, el “Mirgin”, amb una criança de quatre anys i mig (el Privat en té mínim any i mig, màxim dos i pico), fermentat en barrica de fusta, untuós en boca, cremós, daurat, definitivament per a un molt bon àpat (un arròs amb llamantol, per exemple…). Una gran descoberta.

I per al final destacaré alguns vins que també em van cridar l´atenció, abans d´abordar ja a l´hora de dinar les referències del Mas Igneus que no coneixia (recomanable al 100%, ja en parlaré més endavant). Podria començar pel més senzill i segur un dels que més venen, el tradicional “Pansa Blanca”, blanc fresc, jove, directe. El “Parvus Chardonay”, amb una curta criança de tres mesos però que es nota, a bé, amb tocs de fruites tropicals, molt fresc i afruitat, amb presència en boca. El “Lanius”, una altra petita/gran meravella, amb una gran entrada en boca, fruita blanca madura, fonoll…boooníssim! I finalment dos negres que només els fan en anyades excepcionals: l´”Extrem”, el.laborat amb monastrell, i l´”Orbus”, amb Syrah, tots dos amb una important nota de fruita madura, aromàtics, però es clar, força diferents entre ells. A mi em va agradar més l´”Extrem”, però això ja és una qüestió de gustos!

Trobareu més info de totes les referències, notes de cata i acurades fitxes tècniques a www.altaalella.wine

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *