Cigrons amb bacallà

Cigrons amb bacallà

Les receptes de cigrons amb bacallà són tot sovint associades a Setmana Santa, especialmente si hi afegim espinacs, tot i que aquest no és el cas. N´hi ha moltes, combinar aquests llegums amb un peix tan especial com el bacallà és un dels grans plaer que he descobert ja d´adult i a més a més admet múltiples variacions: des d´amanides fins a guisats passant per saltejats, he de dir que jo m´inclino pel plat de cullera, per uns cigrons guisats amb l´ajuda d´un brou de peix i un bacallà cuit dins d´aquest suc que es genera durant la cocció…com el d´aquesta recepta que us presento ara.

 

Ingredients:

  • 4 talls de bacallà d´uns 125/150 grams per ració
  • 400/500 grams de cigrons cuits
  • una llauna de tomàquet sencer en conserva d´uns 400 gr
  • una ceba
  • una culleradeta de llavors de cilantre
  • una culleradeta de llavors de comí
  • 1/2 culleradeta de pasta de curry vermell (opcional)
  • uns quants cors de carxofa (opcional)
  • 350 ml de brou de peix

 

Com fer la recepta de cigrons amb bacallà:

  1. Comencem fent un sofregit de ceba, a foc lent, durant uns vint minuts. A mitja cocció hi afegim les llavors de cilantre i comí treballades al morter, vaja, ben xafades.
  2. Si estem dessalant nosaltres el bacallà arribarà el moment de fer el darrer canvi d´aigua. Si el compreu salat l´heu de tenir tres dies amb aigua en un recipient que el cobreixi, i que no estigui tapat. Al tercer dia li feu tres canvis d´aigua, separats entre ells per una hora com a mínim. Jo, de fet, faig el primer canvi la nit abans si tinc previst utilitzar-lo a l´hora de dinar, el segon al matí i el tercer una hora abans de cuinar-lo. Tot això aproximadament, es clar. Si el faig per sopar segurament faria el primer canvi pel mat´, el segon al migdía i el tercer una hora abans de coure´l. Si el compreu congelat, que n´ hi ha que queden molt bé, assegureu-vos de descongelar-lo amb temps i de treure´l de la nevera una estona abans de cuinar-lo.
  3. Feta la ceba hi posem el tomàquet. Si opteu per tomàquet natural, que sigui sense pell ni llavors, però en qualsevol cas el piqueu o talleu molt petit abans de posar-lo a la cassola i el deixeu a foc lent uns deu minuts. L´opció que prefereixo jo quan ens trobem fora de temporada dels tomàquets és l´envasat, sencer si pot ser.
  4. Afegim els cigrons, remenem bé, hi posem una mica de picant, si voleu,  i mullem amb el brou de peix. Fem que faci la xup xup uns deu minuts més, pensant que hi haureu de coure el bacallà, vaja, que no us quedi massa espès.
  5. Si voleu o, com en el meu cas concret, teniu a mà uns cors de carxofa que us van sobrar del dia abans, els incorporeu al guisat. No cal que aneu a comprar carxofes expressament, però si en teniu a casa, encara que siguin envasades, són un complement ideal per afegir-lo a un plat que sí, millorarà amb la seva presència però que sense elles tampoc es pot dir que empitjori, ni molt menys. Es un plus afegit.
  6. El darrer pas és afegir el bacallà a la cassola, paella o a on estigueu fent el guisat. Amb cinc minuts de cocció, si no és massa gruixut, en podrieu tenir prou, tot i que deu minuts potser seria un temps més proper al que trigareu a fer-lo. Si una vegada cuit hi ha massa brou als cigrons podeu retirar el bacallà i deixar que es concentrin una mica, com va ser el meu cas.
  7. I ja només us quedarà emplatar una recepta de les que fa afició. Salivo només de veure la foto…
  8. Maridatge: aquesta és una recepta que necessita un vi fresc, amb una certa entitat, bon pas per boca, que la refresqui després d´una bona cullerada de cigrons amb bacallà. Un blanc brisat amb criança seria ideal, i si a més a més ha fet aquesta criança en una ànfora enterrada en terres sicilianes ja us dic jo que heu trobat un vi ideal per acompanyar aquesta recepta: Zibibbo in Pithos, del celler COS, un referent a tota europa en viticultura biodinàmica. El vi, amics, és una petita gran meravella que no podeu deixar de tastar. Moscatell d´Alexandria que fermenta durant sis mesos amb les seves pells i fins a un màxim d´un any de criança. Es cítric, dens, amb cos, un vi per comprar i tornar a comprar, un vi per recordar.

 

 

Video Recepta

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *