Aquesta recepta és molt més que unes senzilles cols de Brussel·les al forn, la veritat, ja que estan acompanyades d´uns alls confitats i de cous cous de fajol. Mai havia cuinat aquesta verdura, de fet li tenia una mica de respecte, i era l´únic mentre de la família de les cols que se´m resistia. Després d´aquesta experiència, però, ja forma part del meu receptari. La clau? Doncs, com quasibé sempre amb les verdures, és el punt de cocció.
Ingredients:
- 300 gr de cols de Brusel.les
- una cabeça d´alls
- 100 gr de cuscús
- 1/4 de llimona confitada (opcional)
- dues cullerades de vinagre balsàmic
- 1/2 vas d´aigua
- una culleradeta de sucre
- un polsim de sal
- oli d´oliva extra verge
- pebre negre
Com fer la recepta de cols de Brussel·les al forn amb cuscús i alls confitats:
- Escalfem el forn a 200 graus i posem aigua a bullir per escaldar les cols.
- Escaldem les cols tres minuts. Tallem la cocció amb aigua freda i les reservem.
- Tallem les cols per la meitat, les salpebrem i untem amb oli d´oliva i les posem al forn en una safata amb paper sulfuritzat durant vint minuts.
- Mentrestant posem els alls a confitar. Primer els daurarem amb oli fins que quedin ben rossos.
- Afegim dues cullerades de vinagre balsàmic, mig vas d´aigua, una culleradeta de sucre i una mica de sal. Deixem que redueixi fins que quasibé no quedi líquid i els alls estiguin ben caramelitzats.
- Retirem les cols del forn. Han d´haver quedat ben rostides, però una mica al dente.
- En una paella amb una mica d´oli saltegem el cuscús durant un parell de minuts. Ho retirem del foc i mullem amb aigua o brou de verdures, 100 ml, la mateix quantitat que hem utilitzat de cuscús. Tapem i ho tindrem a punt en cinc minuts.
- Si teniu llimona confitada, aquesta és una recepta on en treureu partit. El toc entre àcid i salat, poderós, que li dona al plat és molt interessant. Piqueu-a ben petita.
- Barregeu tots els ingredients a la paella del cuscús i saltegeu-ho durant un parell de minuts.
- Serviu-ho, rectificant si cal de sal i pebre, fins i tot li podria anar bé un raig d´oli d´oliva extra verge cru. Un plat per treure partit de les cols de Brusel.les, sense dubte.