Aquesta recepta de gambes amb salsa de cacau és quelcom extraordinari, però a la vegada sóc conscient que no és per a tots els públics. Sense dubte és per als amants de les emocions fortes, dels contrastos, del dolç i el salat, fins i tot dels extrems, tot i que tampoc n´hi ha per tant. O sí? Xocolata amb marisc? O cacau…Es una fantàstica salsa, fa anys ja la faig fer quasibé igual, extreta del Gran Llibre de la Cuina Catalana, del Josep Lladonosa, i jo l´he adaptada a la meva manera de fer. L´original és amb una peça de xocolata, la meva amb cacau en pols. Molt similar, la veritat. Pot funcionar com a entrant, com a primer plat o fins i tot com a segon.
Ingredients:
- 12 gambes llagostineres
- un os de pernil
- dues cebes
- una fulla de llorer
- tres grans d´all
- una llauna petita de tomàquet sencer
- mig litre d´aigua mineral
- dues cullerades de cacau en pols
- unes fulles de julivert
- un grapat d´ametlles
Com fer la recepta de gambes amb salsa de cacau:
- Posem a confitar dues deces, tallades a juliana, amb un os de pernil, una fulla de llorer i dos dents d´all. Ho tapem i ho deixem coure uns tres quarts d´hora.
- Retirem l´os de pernil i hi afegim el tomàquet, talladet, sigui natural o de llauna. S´ha de concentrar bé, i per fer-ho necessitarem uns vint minuts.
- Tot seguit ho mullem amb mig litre d´aigua, millor si és mineral, i ho deixem coure lentament uns trenta minuts, més o menys. Us ha de quedar més o menys com a la foto…
- Mentrestant podem preparar la picada, la gran protagonista d´aquest plat, d´aquesta salsa: dues cullerades de cacau en pols (si no en teniu, però per casa hi ha una peça de xocolata negra, cap problema), unes quantes fulles de julivert, un gra d´all i un grapat d´ametlles.
- Quan hagi passat la mitja hora de cocció de la salsa heu de colar-la amb el “xino”. També podrieu triturar-la amb la termomix o fins i tot amb el turmix, us variaria una mica el sabor i sobretot la textura però és una opció que no descarto per a properes ocasions.
- Bé, una vegada colada la salsa la tornem a posar a la paella i hi deixatem la picada. Si la textura que n´obtingueu no us convenç, la trobeu massa líquida per exemple, doncs feu com jo, reduiu-la una mica, que segur que espessirà. Tasteu-la i rectifiqueu de sal i sabor, vull dir, de cacau, si fa falta. A mi em va passar, vaig trobar que tenia poc gust a xocolata, a cacau de fet, i en vaig voler posar més…i potser no ho hauria d´haver fet, o (segur) n´hauria d´haver afegit menys, ja que llavors va quedar un xic massa fort, massa amargant, i vaig haver de rectificar-ho amb una mica de sucre.
- Al mateix temps podeu marcar les gambes, dos minuts per banda.
- Finalment poseu les gambes a la paella, amb la salsa, per finalitzar la seva cocció. Amb uns dos minuts més per banda en tindreu de sobres.
- I ja està, emplateu. Una super recepta, de les que fan afició.
VIDEO RECEPTA