Recepta arriscada però de grans resultats. Arriscada perquè quan dius que faràs gambes amb salsa de xocolata hi pot haver un sector del públic que arrufi el nas, mentre que l´altre dirà “sí, per què no?”. Doncs això, que em vaig llançar a la piscina i el salt va ser espectacular, i a més a més ho vaig fer pel sopar de la nit de Cap d´Any…repetiré!
Ingredients (x 8 persones):
24/32 gambes (no cal que siguin fresques de la llotja de Palamós…)
2 cebes
1 kilo de tomàquet madur
100 gr de xocolata negra ratllada
50 gr d´ametlles
3 grans d´all
1 os de pernil
llorer, farigola, julivert
oli, sal, pebre
Començarem escaldant els tomàquets en aigua bullent, res, 20 segons. Pell i llavors fora, els tallem i reservem i llavors comencem a fer el sofregit en una cassola gran amb les cebes, les herbes i l´os de pernil. Quan estigui dauradet hi afegim els tomàquets i ho deixem coure tapat una llaaaarga estona, remenant de tan en quan, a foc més aviat lent. Quan estigui concentrat ho mullem amb un litre d´aigua i deixem que es concentri…el temps que faci falta, però bé, mitja horeta com a mínim. Quan veieu que allò té aspecte de salsa ho colem, i el que en surti ho tornem a posar a la cassola on ho barrejarem amb la picada que hem estat fent mentre es feia la salsa: ametlles, alls i xocolata. Jo crec que també podeu fer la picada només amb all i ametlles i afegir la xocolata ratllada apart. El cas es que quan hi tireu la xocolata i feu arrencar el bull de nou veureu com la consistència de la salsa es va fent més espessa, i així fins que adquireixi la textura desitjada. Vaja, de salsa de veritat. Arribats a aquest punt saltejareu les gambes apart i les afegireu a la cassola, un parell de minuts i llestos, un luxe de plat!
Per cert, jo vaig utilitzar “gambón argentino” de La Sirena, que anava super bé de preu, i van sortir de meravella. Crec que vaig pagar uns 14 euros x 32 gambes.