Pastis de xai, o quiche de xai, o tarta de xai…com vulgueu. En qualsevol cas una petita delicia que en la seva recepta original grega porta dos classes de formatge que no he pogut localitzar i que et diuen pots substituir per gruyere i per mozzarella. L´elaboració de la massa us la podeu saltar (o no), segurament quedarà bé amb la pasta fullada (hojaldre) pre-cuinada, tot i que la recepta no té res de pasta fullada. Potser s´acostaria més a la pasta brisa, però tampoc exactament. Això sí, les mides de la recepta del llibre (com en moltíssimes altres receptes) no són correctes de cap de les maneres. Jo les he seguit al peu de la lletra (al peu al peu no…les del farcit les he reduit una mica, les de la massa sí) i en el cas de la massa són desproporcionadíssimes, tant que em va sobrar quasi mitja massa (no va anar tant malament, la vaig congelar i ara en tinc de feta per a la propera vegada). I el que tampoc vaig entendre per a aquest tipus de plat va ser utilitzar fins a 20 grams de llevat premsat de forn. Ara, la massa en sí va quedar boníssima!
Ingredients (els de la massa, tal qual surten al llibre, així en teniu de feta):
600 gr de cuixa de xai desossada
400 gr de gruyere
250 de mozzarella
un manat de menta fresca (també en podeu utilitzar de seca)
1 branca de farigola
orenga
1 0u
sal, pebre
mig litre de brou de xai/vedella
massa (mides per a dues vegades…): 600 gr de farina, 20 gr de llevat fresc, 200 ml de llet, 2 ous, suc de la cocció del xai, sal
Tallem els trosso de xai a daus, els saltegem i tot seguit mullem amb el brou i deixem coure a foc més aviat lent uns 40 minuts. Mentrestant fem la massa (que també podeu comprar pre-cuinada, tant la de pasta fullada -hojaldre- com la de brisa) ajuntant primer tots els ingredients, integrant-los i després amassant-ho tot plegat uns deu minuts. La deixem reposar vint minuts i estarà llesta per a ser utilitzada.
Estirem la massa el màxim possible, heu de tenir en compte que haurà de cobrir el pastís totalment, i la posem amb l´ajuda del rodet en un motlle. Barregem en un bol els dos formatges amb la menta per una banda i en un altre els daus de carn, tallats encara més petitts, i barrejats amb farigola i orenga. Rectifiquem de sal i procedim a farcir el pastís: primer una capa abundant de formatge, després la carn per acabar amb una altra fina de formatge. Tapem, pintem amb ou batut i tirem per sobre llavors de sèsam. Enfornem a 160 graus durant 35/40 minuts.
Per menjar acompanyat d´una bona amanida verda i de tomàquet i/o amb salsa de tomàquet, combina molt bé i fa que baixi millor.
Reblogged this on Celler-Adocse.