Dilluns 14 de juny va tenir lloc a Barcelona un tast magistral dels millors vins de la D.O. Terra Alta conduït pel “master of wine” Alvaro Ribalta. Vam tastar i comentar set vins de set cellers diferents sel.leccionats pel Consell Regulador de la DO a cegues, i he de dir que uns quants d´ells són sense cap mena de dubte alguns dels millors cellers d´aquesta DO. No seria el meu “dream team” particular (m´hi falten Lafou i Herencia Altés) però sí el trobo molt representatiu del que ofereix la Terra Alta, uns vins amb caràcter i identitat pròpia amb la garnatxa blanca com a gran abanderada, tot i que en el tast hi van encabir uns quants negres, amb garnatxa, naturalment, i també un monovarietal d´una varietat autòctona i totalment associada a aquest mervallós territori, el morenillo.
Panical, Celler Arrufí
El vi que va obrir el tast va ser, com no, una garnatxa blanca 100%, molt clàssica i característica, tan en nas com en boca, del que representa aquesta varietat. Un vi jove, fàcil, amb cert cos, net i fluid que pot servir per beure a copes o també per un plat de peix o uns entrants de marisc. El celler ja treballa en ecològic, vinyes pròpies i està ubicat a Batea.
Adalta, Terra Remota
Adalta és el projecte dels propietaris del celler Terra Remota (Empordà….fantàstic!) a la Terra Alta, i aquest és el seu vi blanc, una garnatxa blanca poderosa, amb molta intensitat, molta fruita i un final molt llarg. Molt gastronòmic, té tocs fumats i salins, i l´Alvaro Ribalta també li va trobar unes notes de pebre blanc que, lamentablement, jo no vaig aconseguir trobar. Adalta blanc es treballa en inox, reposa amb les seves lies durant deu mesos i respon a una voluntat de poca intervenció. Fan unes vuit mil ampolles d´un vi molt estimable i amb força recorregut.
Els Costums 2018, Vinyes del Convent
Aquest vi ja l´havia tastat abans. El vaig descobrir en un tast pre-pandèmia de la DO Terra Alta i me´l vaig apuntar per comprar-lo, cosa que vaig acabar fent, i s´ha convertit en un dels fixes per a un servidor. Ubicats a Horta de Sant Joan, fan unes sis mil ampolles d´aquesta garnatxa blanca que mostra una fruita més madura que les altres tastades fins al moment. No té criança en barrica tampoc però sí una mica en formigó i fa un pas més enllà pel que fa a l´aspecte gastronòmic. Demana menjar, i no precisament un aperitiu, més aviat un bon pollastre o fins i tot un bon fricandó. Un vi amb més color, producte de la maceració que fa amb les seves pells durant dos dies, i un favorit per a qui escriu això.
L´avi Arrufí 2015, Celler Piñol
Això ja és una altra cosa. Per primera vegada entra la criança en fusta i ens trobem amb una garnatxa blanca molt diferent, un vi més en la linia dels francesos de la Borgonya on ja entren les notes terciàries, el vi ha envellit i notem altres matisos en nas i boca, i a mesura que es va obrint guanya en complexitat. El vam beure decantat, després de més de mitja hora, i al final del tast encara seguia creixent en boca. Jo me´n vaig reservar una petita part i ben fet que vaig fer, estava en un punt esplèndid. Celler Piñol és un clàssic de la DO, familiar, amb la quarta generació portant les rendes actualment. El vi prové d´una vinya d´entre 50 i 60 anys i es pot maridar amb plats contundents, que els aguantarà. Set mesos de barrica, combinant la nova i la d´un any, i un any d´afinació en ampolla abans de sortir al mercat.
Doña Carmen, Vins del Tros
El primer dels negres va ser d´un dels meus celler preferits ja no solament de la Terra Alta sinó de tot Catalunya, Vins del Tros. Conec el celler des de va temps i el meu interès pels seus vins em va portar a visitar Villalba dels Arcs farà uns tres anys. Els seus blancs són esplèndids, i m´agrada i molt el seu treball amb les ànfores, tot i que curiosament aquest és un dels pocs que passen per barrica. Vins del Tros fa sobretot vins parcelaris i monovarietals com aquest que tastem ara, garnatxa fina, fermentat això sí en ànfora per passar després a la bota durant uns 14 mesos. Jo el vaig trobar força fi malgrat que l´Alvaro el qualificava de terrós i salvatge. Es sense dubte una garnatxa especial, amb molta fruita encara, sense filtrar ni clarificar. Un vi super recomanable!
Mas Edetària Selecció 2017 Vi de Finca , Edetària
Un dels tops absoluts no solament de la tarda, no solament de la Terra Alta, sinó de tot el país. Un altre dels meus cellers més estimats. No sóc objectiu amb ells, o em penso que ho sóc però se´m veuen les simpaties per tot arreu. Va ser dels primers que vaig visitar des que vaig compençar a treure el nas pels cellers catalans i me´n vaig quedar enamorat. De la zona, i dels seus vins. De totes les gammes. I aquest, el primer vi de la finca de la DO, n´és un dels millors. 60% de garnatxa peluda, 30 de fina i 10 de carinyena, que li aporta molta frescor. La peluda li aporta acidesa i tocs salins, com passa amb tots els vins que hem tastat, una caracterítica doncs genèrica de la Terra Alta. I en aquesta anyada del vi ja es podia comprobar l´influència de la rapa, ja que han començat a experimentar amb ella en un 30% del 30% de la garnatxa fina. Un vi amb tanins fins, bona acidesa, molt elegant.
Puresa Morenillo 2015, Celler Cooperatiu de Gandesa
L´altre gran clàssic d´aquesta DO és la varietat morenillo, un tipus de raïm que reté molt bé l´acidesa i que no té molta fruita. Prové d´una finca d´uns 70 anys i té una criança en bota d´un any. Vi força evolucionat on ja han entrat els tocs terciaris, és també molt representatiu d´aquesta DO.
En fi, un gran tast, molt ben conduït per Alvaro Ribalta, on cada vi va ser presentat per un responsable del celler, enòleg, propietari, soci…una tarda per reivindicar que el que tenim a casa té molt valor, i cal reivindicar-ho.