Xai a la caçadora

Ignoro per què aquesta recepta porta el nom de xai a la caçadora, no sé si té una base històrico-popular, i tot i que l´he feta amb espatlla també funcionaria amb cuixa. Té currillo, més que res perquè la carn ha d´estar marinant-se 24 hores, li has d´anar donant voltes, etc, però us asseguro que no té cap dificultat i que el resultat és espectacular.

Ingredients:

  • 1 espatlla de xai (o cuixa)
  • 1 dent d´all
  • 2 tires de bacon finetes (opcional, si la desosseu)
  •   4 rondanxes de llimona
  • 1 cullerada sopera de farina
  • herbes aromàtiques
  • 7 cullerades soperes d´oli
  • 1 vas d´aigua
  • 3 cullerades soperes de vinagre
  • 3 o 4 claus
  • 1 vas de vi negre (mida vas d´aigua)
  • pebre en gra
  • 2 cebes
  •    sal
  • 2 escalunyes

Com fer la recepta de xai a la caçadora:

  1. 24 hores abans de començar a cuinar  poseu a macerar la carn, millor si ho feu en una “cocotte” o en una olla gran que la pugueu tapar, però que sigui si pot ser a on desprès la coureu. Si teniu l´espatlla o la cuixa desossada (no va ser el meu cas) l´emboliqueu amb les tires de bacon i la lligueu. En cas que la tingueu amb l´os no ho feu. El marinat consisteix en dues cullerades soperes de vinagre, el vi, les cebes tallades i picades, l´all, la llimona, grans de pebre (uns quants), clau (3 o 4,  els claveu a la carn), les herbes, 3 cullerades d´oli i una mica de sal. Durant les 24 hores que dura la maceració doneu-li unes quantes voltes.
  2. Dues hores abans de dinar/sopar, quan porti 24 hores macerant-se, treieu la carn, coleu la ceba i reserveu-la, així com el suc resultant, bàsicament el vi.
  3. Daureu la carn a la cocotte o cassola de la maceració i la torneu a reservar.
  4. Sofregiu la ceba i l´all que tenieu guardats més les escalunyes (i 2 cebes més si no en teniu) fins que estiguin dauradetes
  5. Hi afegiu la farina, unes voltes i de nou la carn. Hi aboqueu el vi, l´aigua i una cullerada de vinagre. Salpebreu-ho; foc lent, tapat, una hora i mitja.
  6. Passat aquest temps tritureu la salsa i a menjar-s´ho! Suggereixo acompanyar-ho d´un puré de patates casolà o d´arròs blanc si us agrada més, però trobo que el puré queda millor. Nosaltres ho vam fer així. El puré? Doncs poseu a bullir una patata per convidat, les xafeu amb la forquilla i hi afegiu mantega i llet (calenta millor). Queda molt bo. I el xai…brutal! Super tendre, melós, es desfà que dona gust…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *