Ignoro per què aquesta recepta porta el nom de xai a la caçadora, no sé si té una base històrico-popular, i tot i que l´he feta amb espatlla també funcionaria amb cuixa. Té currillo, més que res perquè la carn ha d´estar marinant-se 24 hores, li has d´anar donant voltes, etc, però us asseguro que no té cap dificultat i que el resultat és espectacular.
Ingredients:
- 1 espatlla de xai (o cuixa)
- 1 dent d´all
- 2 tires de bacon finetes (opcional, si la desosseu)
- 4 rondanxes de llimona
- 1 cullerada sopera de farina
- herbes aromàtiques
- 7 cullerades soperes d´oli
- 1 vas d´aigua
- 3 cullerades soperes de vinagre
- 3 o 4 claus
- 1 vas de vi negre (mida vas d´aigua)
- pebre en gra
- 2 cebes
- 2/4 patates (opcional)
- sal
Com fer la recepta de xai a la caçadora:
- 24 hores abans de començar a cuinar poseu a macerar la carn, millor si ho feu en una “cocotte” o en una olla gran que la pugueu tapar, però que sigui si pot ser a on desprès la coureu. Si teniu l´espatlla o la cuixa desossada (no va ser el meu cas) l´emboliqueu amb les tires de bacon i la lligueu. En cas que la tingueu amb l´os no ho feu. El marinat consisteix en dues cullerades soperes de vinagre, el vi, les cebes tallades i picades, l´all, la llimona, grans de pebre (uns quants), clau (3 o 4, els claveu a la carn), les herbes, 3 cullerades d´oli i una mica de sal. Durant les 24 hores que dura la maceració doneu-li unes quantes voltes.
- Dues hores abans de dinar/sopar, quan porti 24 hores macerant-se, treieu la carn, coleu la ceba i reserveu-la, així com el suc resultant, bàsicament el vi.
- Començarem però saltejant les patates que he decidit posar a la recepta. Podeu optar per fer-ne un puré, també, és un tema totalment opcional…Les reservarem.
- Daureu la carn a la cocotte o cassola de la maceració i la torneu a reservar.
- Sofregiu la ceba i l´all que tenieu reservats fins que estiguin ben daurats.
- Recuperem els trossos de xai i les patates. Ho remenem bé.
- Hi aboqueu el vi, l´aigua i una cullerada de vinagre. Forn a 180 graus, tapat, tres quarts d´hora en el meu cas perquè només tenía dos talls i separats, però si teniu l´espatlla sencera podeu fer ben bé hora i mitja.
- Passat aquest temps el plat ja hauria d´estar apunt. En el meu cas, ho estava. Potser vaig posar massa poc líquid, em va quedar massa just ja que se´l va beure tot, però estava deliciós. Lo de les patates és totalment opcional, la recepta que vaig seguir no en portava pas…
- Us deixo el link al nostre canal de Youtube per si voleu veure el vídeo de la recepta.
- Per acompanyar aquest plat vaig triar un veritable clàssic, un Viña Ardanza, en aquest cas una edició especial de la collita del 2010 que estava al seu punt.