Xai a la caçadora

Xai a la caçadora

Ignoro per què aquesta recepta porta el nom de xai a la caçadora, no sé si té una base històrico-popular, i tot i que l´he feta amb espatlla també funcionaria amb cuixa. Té currillo, més que res perquè la carn ha d´estar marinant-se 24 hores, li has d´anar donant voltes, etc, però us asseguro que no té cap dificultat i que el resultat és espectacular.

Ingredients:

  • 1 espatlla de xai (o cuixa)
  • 1 dent d´all
  • 2 tires de bacon finetes (opcional, si la desosseu)
  •   4 rondanxes de llimona
  • 1 cullerada sopera de farina
  • herbes aromàtiques
  • 7 cullerades soperes d´oli
  • 1 vas d´aigua
  • 3 cullerades soperes de vinagre
  • 3 o 4 claus
  • 1 vas de vi negre (mida vas d´aigua)
  • pebre en gra
  • 2 cebes
  •  2/4 patates (opcional)
  • sal

Com fer la recepta de xai a la caçadora:

  1. 24 hores abans de començar a cuinar  poseu a macerar la carn, millor si ho feu en una “cocotte” o en una olla gran que la pugueu tapar, però que sigui si pot ser a on desprès la coureu. Si teniu l´espatlla o la cuixa desossada (no va ser el meu cas) l´emboliqueu amb les tires de bacon i la lligueu. En cas que la tingueu amb l´os no ho feu. El marinat consisteix en dues cullerades soperes de vinagre, el vi, les cebes tallades i picades, l´all, la llimona, grans de pebre (uns quants), clau (3 o 4,  els claveu a la carn), les herbes, 3 cullerades d´oli i una mica de sal. Durant les 24 hores que dura la maceració doneu-li unes quantes voltes.
  2. Dues hores abans de dinar/sopar, quan porti 24 hores macerant-se, treieu la carn, coleu la ceba i reserveu-la, així com el suc resultant, bàsicament el vi.
  3. Començarem però saltejant les patates que he decidit posar a la recepta. Podeu optar per fer-ne un puré, també, és un tema totalment opcional…Les reservarem.
  4. Daureu la carn a la cocotte o cassola de la maceració i la torneu a reservar.
  5. Sofregiu la ceba i l´all que tenieu reservats fins que estiguin ben daurats.
  6. Recuperem els trossos de xai i les patates. Ho remenem bé.
  7. Hi aboqueu el vi, l´aigua i una cullerada de vinagre. Forn a 180 graus, tapat, tres quarts d´hora en el meu cas perquè només tenía dos talls i separats, però si teniu l´espatlla sencera podeu fer ben bé hora i mitja.
  8. Passat aquest temps el plat ja hauria d´estar apunt. En el meu cas, ho estava. Potser vaig posar massa poc líquid, em va quedar massa just ja que se´l va beure tot, però estava deliciós. Lo de les patates és totalment opcional, la recepta que vaig seguir no en portava pas…
  9. Us deixo el link al nostre canal de Youtube per si voleu veure el vídeo de la recepta.
  10. Per acompanyar aquest plat vaig triar un veritable clàssic, un Viña Ardanza, en aquest cas una edició especial de la collita del 2010 que estava al seu punt.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *