Aquest xai a la cassola té sabors propis de la cultura marroquina o àrab com podrien ser la canyella, sobretot, el gingebre, el safrà i les prunes i ametlles, el dolç i el salat, la fruita i la carn, combinacions delicioses que aquí hem adaptat molt bé a la nostra cuina.
Ingredients:
- una cuixa desossada
- 1 ceba grossa
- 2 grans d´all
- una mica de gingebre en pols
- 2 branques de canyella
- farigola
- 150 grams de prunes sense pinyol
- 100 grams d´ametlles torrades
- entre mig i un litre de brou de xai (o de carn)
- verdures pel brou
Com fer la recepta de xai a la cassola:
- Començarem fent unes hores abans, o un dia abans, un brou de xai. Primer daureu bé els ossos, els reserveu i mulleu amb una mica de vi negre. Tot seguit poseu a la cassola la bresa, amb totes les verdures tallades petites: ceba, porro, api i pastagana, i la sofregiu. Quan sigui ben daurada hi torneu a posar els ossos i deixeu coure a foc lent entre dues i tres hores (dependrà del temps que tingueu, dues hores mínim). Després deixeu que reposi mitja hora i ho coleu. Val la pena que en feu per a dues vegades, vaja, que us sobri brou per a un altre guisat ja que us hi poseu. Aquest pas del brou no el poso al temps total de cocció del plat perquè podria ser perfectament que ja el tinguessiu fet.
- Per fer el guisat pròpiament dit marqueu la carn salpebrada, en una cassola, i la reserveu.
- Feu un sofregit d´all i ceba a la mateixa cassola, vint minuts ben bons.
- Afegiu totes les espècies i les herbes, doneu unes voltes i recupereu la carn. Unes quantes voltes més i mulleu amb el brou, a cobrir.
- Deixeu coure, tapat, una hora i mitja, si cal uns minuts més. A la part final de la cocció hi afegiu les prunes i les ametlles i ho deixeu coure fins que la carn sigui ben cuita, melosa.
- Retireu la carn, les prunes i ametlles, destapeu i que redueixi el brou a fi de tenir més consistència de salsa.
- Ho torneu a posar tot a la cassola, que faci una mica més de xup xup i ho serviu.
- Amb aquesta recepta podrieu optar per un bon cava, una opció que cada vegada m´agrada més, o un bon vi negre. Fins i tot un blanc potent amb força barrica hi aniria bé pel tipus d´espècies que hi ha. Al final em vaig decantar per un cavall guanyador sí o sí, l´excel.lent Edetària Selecció 2014, una fantàstica mostra del nivell que han agafat els vins de la Terra Alta.
- Us adjunto un link al nostre canal de youtube per si voleu veure el vídeo de la recepta:
-
Enllaç del vídeo