xai a la cassola

xai a la cassola

El be guisat és el mateix que el xai a la cassola i que el tajin de xai, el que passa que normalment a casa nostra no utilitzem pas la tajinera, el recipient per fer els guisats tradicional de les cultures del nor d´àfrica, sobretot del Marroc. Aquesta recepta  té sabors propis d´aquesta cultura com podrien ser la canyella, sobretot, el gingebre, el safrà i les prunes i ametlles, el dolç i el salat, la fruita i la carn, combinacions delicioses que aquí em adaptat molt bé a la nostra cuina.

Ingredients:

  • mig kilo de xai desossat (del costellar, cuixa…)
  • 1 ceba grossa
  • 2 grans d´all
  • 1 manat de julivert
  • 1 manat de cilantre
  • una mica de gingebre en pols
  • 2 branques de canyella
  • un xic de safrà
  • 150 grams de prunes sense pinyol
  • 100 grams d´ametlles torrades
  • entre mig i un litre de brou de xai
  • una ceba,
  • dues pastanagues
  • una branca d´ api,
  • un porro

 

Com fer la recepta de xai a la cassola:

  1. Començarem fent unes hores abans, o un dia abans, un brou de xai. Primer daureu bé els ossos, els reserveu i mulleu amb una mica de vi negre. Tot seguit poseu a la cassola la bresa, amb totes les verdures tallades petites: ceba, porro, api i pastagana, i la sofregiu. Quan sigui ben daurada hi torneu a posar els ossos i deixeu coure a foc lent entre dues i tres hores (dependrà del temps que tingueu, dues hores mínim). Després deixeu que reposi mitja hora i ho coleu. Val la pena que en feu per a dues vegades, vaja, que us sobri brou per a un altre guisat ja que us hi poseu. Aquest pas del brou no el poso al temps total de cocció del plat perquè podria ser perfectament que ja el tinguessiu fet.
  2. Per fer el guisat pròpiament dit, que al llibre d´on vaig treure la recepta en diuen tajin, que bàsicament és el recipient on es cou el xai, marqueu la carn salpebrada en una cassola i la reserveu
  3. Feu un sofregit d´all i ceba a la mateixa cassola, vint minuts ben bons.
  4. Afegiu totes les espècies i les herbes, doneu unes voltes i recupereu la carn. Unes quantes voltes més i mulleu amb el brou, a cobrir. Deixeu coure, tapat, una mitja hora i mitja, si cal uns minuts més. A la part final  de la cocció hi afegiu les prunes i les ametlles i ho deixeu coure fins que la carn sigui ben cuita, melosa.
  5. Retireu la carn, les prunes i ametlles, destapeu i que redueixi el brou a fi de tenir més consistència de salsa.
  6. Ho torneu a posar tot a la cassola, que faci una mica més de xup xup i ho serviu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *