xai a la cassola

xai a la cassola

Aquest xai a la cassola té sabors propis de la cultura marroquina o àrab com podrien ser la canyella, sobretot, el gingebre, el safrà i les prunes i ametlles, el dolç i el salat, la fruita i la carn, combinacions delicioses que aquí hem adaptat molt bé a la nostra cuina.

 

Ingredients:

  • una cuixa desossada
  • 1 ceba grossa
  • 2 grans d´all
  • una mica de gingebre en pols
  • 2 branques de canyella
  • farigola
  • 150 grams de prunes sense pinyol
  • 100 grams d´ametlles torrades
  • entre mig i un litre de brou de xai (o de carn)
  • verdures pel brou

Com fer la recepta de xai a la cassola:

  1. Començarem fent unes hores abans, o un dia abans, un brou de xai. Primer daureu bé els ossos, els reserveu i mulleu amb una mica de vi negre. Tot seguit poseu a la cassola la bresa, amb totes les verdures tallades petites: ceba, porro, api i pastagana, i la sofregiu. Quan sigui ben daurada hi torneu a posar els ossos i deixeu coure a foc lent entre dues i tres hores (dependrà del temps que tingueu, dues hores mínim). Després deixeu que reposi mitja hora i ho coleu. Val la pena que en feu per a dues vegades, vaja, que us sobri brou per a un altre guisat ja que us hi poseu. Aquest pas del brou no el poso al temps total de cocció del plat perquè podria ser perfectament que ja el tinguessiu fet.
  2. Per fer el guisat pròpiament dit marqueu la carn salpebrada, en una cassola, i la reserveu.
  3. Feu un sofregit d´all i ceba a la mateixa cassola, vint minuts ben bons.
  4. Afegiu totes les espècies i les herbes, doneu unes voltes i recupereu la carn. Unes quantes voltes més i mulleu amb el brou, a cobrir.
  5. Deixeu coure, tapat, una hora i mitja, si cal uns minuts més. A la part final  de la cocció hi afegiu les prunes i les ametlles i ho deixeu coure fins que la carn sigui ben cuita, melosa.
  6. Retireu la carn, les prunes i ametlles, destapeu i que redueixi el brou a fi de tenir més consistència de salsa.
  7. Ho torneu a posar tot a la cassola, que faci una mica més de xup xup i ho serviu.
  8. Amb aquesta recepta podrieu optar per un bon cava, una opció que cada vegada m´agrada més, o un bon vi negre. Fins i tot un blanc potent amb força barrica hi aniria bé pel tipus d´espècies que hi ha. Al final em vaig decantar per un cavall guanyador sí o sí, l´excel.lent Edetària Selecció 2014, una fantàstica mostra del nivell que han agafat els vins de la Terra Alta.
  9. Us adjunto un link al nostre canal de youtube per si voleu veure el vídeo de la recepta:
  10. Enllaç del vídeo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *