Una nova recepta de xai guisat, i també d´inspiració marroquina, aquesta no solament pels ingredients sinó perquè el seu nom original és “M´rouzia de Fez”, que no conec exactament el seu significat però em queda clar que és una recepta de la capital del Marroc. La vaig treure d´un extraordinari llibre de cuina mediterrània, de tots els pobles i cultures del Mediterrani, que tinc a casa des de fa molts anys i que m´ha portat grans alegries culinàries.
Ingredients:
- 1 kg de xai (espatlla o cuixa)
- 2 cullerades de smen, mantega rancia marroquina (o mantega…)
- 2 cullerades soperes de gingebre mòlt
- 2 cullerades soperes de mel
- uns brins de safrà
- una mica de cúrcuma
- 4 cebes
- 100 gr d´ametlles torrades
- 100 gr de panses
- brou de xai (entre mig i un litre)
Com fer la recepta de xai guisat:
- Daurem la carn, salpebrada, i la reservem. No ho he mencionat però pel tipus de recepta que és, un guisat a la cassola, potser millor tenir l´espatlla en quatre trossos separats.
- A la mateixa cassola hi fem un sofregit amb tota la ceba, les espècies i la mantega.
- Vint minuts més tard hi tornem a posar la carn, mullem amb el brou fins a cobrir-ho i deixem coure una hora i mitja, hora i tres quarts.
- Passat aquest temps hi afegim les panses, remullades, la mel i les ametlles, pelades. Deixem coure aprox uns quinze minuts més i ja ho tindrem llest. Per llepar-se´n els dits!