Aquesta fantàstica recepta de xai marinat a la menta és una mena d´encreuament entre dues maneres de fer corder que hi ha en aquest blog, les dues fetes al forn, la primera a la menta i la segona amb un marinat llarg com el que us presentem avui, un invent que trobo va sortir molt i molt bé.
Ingredients:
- Una espatlla de xai
- un manat de fulles de menta
- 3 dents d´all
- una ceba grossa
- un vas de vi ranci
- el suc d´una llimona
- 1/2 vas d´oli d´oliva
- 4 patates mitjanes
- orenga
- sal
- pebre
Com fer la recepta de xai marinat a la menta:
- Quan compreu l´espatlla demaneu a la carnisseria que us facin tres marques. Tritureu els elements de la marinada (fulles de menta, deixant-ne unes quantes per al final; all, oli, vi ranci) i els escampeu bé per tota la carn, psant-ne dins dels talls, que s´impregni bé. Ho filmeu i ho reserveu dues hores a la nevera i una tercera a temperatura ambient.
- Passat aquest temps retireu la marinada, reservant-la, excepte la que estigui més a dins dels talls. Ens interessa conservar-la allà, no molesta gens per a marcar la carn per les dues bandes, que serà el nostre proper pas.
- Reservem el xai marcat i al seu lloc hi fem un bon sofregit de ceba, tallada a juliana.
- Ho recuperem tot plegat, de fet fins i tot la safata on hem marinat el xai, ja que ens anirà millor per coure´l al forn. Afegim una mica d´aigua a la marinada que hem reservat per poder tenir més líquid i així anar ruixant l´espatlla al llarg de la cocció. El posem a 200 graus una hora i mitja.
- Mentrestant preparem les patates, que també les courem al forn però en una safata diferent. Les tallem a l´estil de les braves, les untem amb oli, sal, pebre i orenga i les enfornem entre 35 i 40 minuts
- També mentre s´estan coent el xai posem a marinar unes quantes fulles més de menta amb vi ranci per al toc final de la cocció, que serà després d´una hora i mitja de forn. Posem les fulles de menta marinades per sobre i el tornem a posar al forn, però aquesta vegada amb el gratinador encès per acabar de torrar-lo i que la menta tingui un toc cruixent.
- Per maridar aquest plat podríem optar per un cava de llarga criança o també per un negre més aviat fresc, amb una bona acidesa, com per exemple la que tenen els negres atlàntics, els negres gallecs tant de la Ribeira Sacra com de les mateixes Rias Baixes, on es fan uns negres que fliparieu molt. De fet quan ens vam menjar aquest fantàstic xai a la menta ho vam fer amb la companyia d´un Goliardo Caiño del Celler Forjas del Salnés, un dels meus preferits ja no de Galicia sinó de tot l´Estat espanyol. Us el recomano molt i molt.
- I també us passo l´enllaç al nostre canal de Youtube per si voleu veure la recepta en vídeo: