La coliflor biryani és una fantàstica recepta, possiblement una de les meves preferides d´aquest fantàstic llibre que es diu “Cocina India Vegana”, un veritable descobriment. Té molts ingredients però és molt senzilla, ja ho veureu. Això sí, paciència.
Ingredients:
- 1 coliflor mitjana
- 4 beines de cardamom verd
- dos claus d´olor
- 1 branqueta de canyella
- 2 fulles de llorer
- 4 mides de quinoa variada
- 1 ceba vermella
- 1 xili verd (opcional)
- 1 tros de gingebre
- 4 grans d´all
- 1 culleradeta de llavors de comí
- 1 culleradeta de garam masala
- 1 culleradeta de curcuma
- 1 culleradeta de clau en pols
- 1 iogur vegetal/normal
- 3 cullerades d´anacards (opcional)
- 1 cullerada de panses
- 1 cullerada d´aranyons
- uns brins de safrà
- un vas gran de llet d´ametlla
- cilantre fresc picat
Com fer la recepta de la quinoa biryani:
Per fer la quinoa posarem a escalfar una mica d´oli de coco en una cassoleta i hi saltejarem el cardamom, el clau, la canyella i el llorer.
Tot seguit la quinoa, mullarem amb aigua, salarem i deixarem que bulli i es vagi fent uns deu minuts aprox. Quan la quinoa estigui feta colarem i reservarem.
Per la resta agafem una paella grossa, oli de coco i comencem per sofregir la ceba amb el ginger, els alls i el xili (si el posem, cosa que jo no vaig fer en aquesta ocasió concreta), tot ben picadet.
Quinze minuts més tard afegim les espècies, barregem bé i incorporem la coliflor. Tapem. Ho deixem coure uns minuts més i llavors hi posem el iogur, i tornem a tapar després de salpebrar.
Finalment afegim els anacards, els aranyons i les panses i seguim uns minuts la cocció acabant barrejant la quinoa i les fulles de cilantre fresc picades amb tot plegat.
Abans del pas final haurem de posar en remull els brins de safrà. En remull amb la llet d´ametlla, calenta, uns minuts.
Ara falta el pas del forn, on s´acabarà de coure la coliflor. Busqueu bé entre les cassoles de casa una més aviat rodona amb tapa, i no gaire plana. Es tracta d´omplir-la amb la barreja de coliflor especiada i quinoa (a priori es posa una capa de coliflor i una de quinoa, ja que a la recepta original no ho barregen tot plegat a la paella com he fet jo) i al final ho mulleu amb la llet. No ho ha de cobrir però si arribar més o menys a dalt de tot. Ho posem al forn, 180 graus uns vint minuts. Tasteu la coliflor i si està massa al dente doneu-li uns minuts més de cocció.
Finalment ho emplatem. Si heu decidit fer-ho en capes i no heu barrejat la quinoa assegureu-vos de servir del fons de la cassola fins a dalt de tot.
Amb aquest plat us recomano, especialment si utilitzeu el xili, un vi blanc afruitat i fins i tot amb un punt dolç. Com a mínim, clarament afruitat.
Us adjunto el link del nostre canal de youtube on podeu veure el vídeo d´aquesta recepta: