Espatlla de xai macerada amb vi negre

Recepta peculiar, particular i molt especial. La carn es macera entre cinc i sis dies amb verdures cuites i vi negre, i acaba agafant un gust molt especial, com de caça, tot i que alguns comensals que van tastar el plat van trobar que tenia massa gust de vi. Jo, tot i admetent que tenia força gust a vi (naturalment!), trobo que li va donar un sabor fantàstic i una textura deliciosa. Heu de disposar d´un bon “tupper” on guardar la peça i bé, res més de fet. Ah, sí, a la recepta del llibre ho fan amb cuixa de xai…

Ingredients:

una cuixa o una espatlla de xai, 2 ampolles de vi negre

una ceba, dues pastanagues, una branca gran d´api

2 dents d´all, pebre en gra, 2 claus, 2 fulles de llorer

fulles de romaní, brou de carn (per a la salsa)

2 boniatos, 4 patates (per als purés, per acompanyar…opcional, clar)

llet, mantega, sal, oli, pebre

 

Heu de tallar les verdures, les saltegeu i després les mulleu amb el vi. Ho tapeu i deixeu coure uns vint minuts. Tot seguit, i quan s´hagi refredat, mulleu la peça de carn amb el marinat. Li heu de donar la volta cada 4/5 hores. Ho podeu deixar en un lloc fresc a temperatura ambient (4 dies) o a la nevera (sis). Jo vaig fer un mig-mig durant cinc dies. Quan arribi el moment de coure-ho heu d´eixugar l´espatlla i amb el forn a 160 graus la teniu una hora ben llarga, hora i quart (aprox). Mentretsant podeu preparar un puré de patates, bullint-les i afegint llet i mantega una vegada cuites i colades, o/i un de boniato. Millor que els feu al forn (podeu aprofitar-lo mentre es cou el xai) i els salpebreu, amb un bon raig d´oli d´oliva. Brutalíssim! Eps, perdó, la salsa la feu daurant les verdures, afegint-hi una bona cullerada de mantega i després mullant-ho amb brou de carn i el vi de la marinada. Ho deixeu coure una bona estona, destapat, que ja vagi reduïnt, i al final ho coleu. Si veieu que la salsa no queda prou espessa doncs reduiu el líquid una estona més fins aconseguir la consistència adequada.

 

Leave a Reply