Xai al vi negre

Recepta peculiar molt especial aquest xai al vi negre, treta del gran clàssic dels llibres de cuina mundials, “El arte de la cocina francesa”, de la enorme Julia Child.  La carn es macera entre cinc i sis dies amb verdures cuites i vi negre, i acaba agafant un gust molt paticular, com de caça, amb un sabor fantàstic i una textura deliciosa. Heu de disposar d´un bon recipient on guardar la peça i bé, res més de fet. Ah, sí, a la recepta del llibre ho fan amb cuixa i jo ho vaig fer amb espatlla. Com us vagi millor.

Ingredients:

  • una cuixa o una espatlla de xai,
  • 2 ampolles de vi negre
  • una ceba,
  • dues pastanagues,
  • una branca gran d´api
  • 2 dents d´all,
  • pebre en gra,
  • 2 claus,
  • 2 fulles de llorer
  • fulles de romaní,
  • brou de carn (per a la salsa)
  • 2 boniatos,
  • 4 patates (per als purés, per acompanyar…opcional, clar)
  • llet,
  • mantega,
  • sal,
  • oli,
  • pebre
  •  

Com fer la recepta de xai al vi negre:

  1. Heu de tallar les verdures, les saltegeu i després les mulleu amb el vi. Ho tapeu i deixeu coure uns vint minuts.
  2. Quan s´hagi refredat, mulleu la peça de carn amb el marinat. Li heu de donar la volta cada 4/5 hores. Ho podeu deixar en un lloc fresc a temperatura ambient (4 dies) o a la nevera (sis). Jo vaig fer un mig-mig durant cinc dies.
  3. Quan arribi el moment de coure-ho heu d´eixugar l´espatlla (o la cuixa, recordeu que a priori la recepta es amb cuixa) i amb el forn a 160 graus la teniu una hora ben llarga, hora i quart (aprox).
  4. Mentretsant podeu preparar un puré de patates, bullint-les i afegint llet i mantega una vegada cuites i colades, o/i un de boniato. Millor que els feu al forn (els boniatos…podeu aprofitar-lo mentre es cou el xai) i els salpebreu, amb un bon raig d´oli d´oliva.
  5. La salsa la feu daurant les verdures, afegint-hi una bona cullerada de mantega i després mullant-ho amb brou de carn i el vi de la marinada. Ho deixeu coure una bona estona, destapat, que ja vagi reduïnt, i al final ho coleu. Si veieu que la salsa no queda prou espessa doncs reduiu el líquid una estona més fins aconseguir la consistència adequada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *