Aquesta recepta de fideus amb gambes té la peculiaritat d´utilitzar ingredients envasats o congelats amb l´excepció de la picada i de la ceba del sofregit. Són uns fideus a la cassola amb brou congelat de peix de roca, un fumet concentrat que es dissol en aigua, acompanyats d´unes cues de gamba congelades i on a més a més utilitzem per al sofregit tomàquet de llauna. Es tracta de demostrar que no sempre cal utilitzar productes frescos, ecològics, de proximitat, etc, etc, a vegades ni tenim temps ni ganes de fer un brou de peix ni els diners per comprar unes gambes de Palamós. Una recepta ràpida, pràctica i senzilla…i molt bona!
Ingredients:
- 300 grams de fideus del nº2
- 1 ceba
- 1/2 llauna de tomàquet pelat de llauna, uns 250 gr
- 12/16 cues de gamba congelades
- 2 bosses de brou concentrat de peix de roca
- 1 gra d´all
- un grapat d´ametlles
- unes quantes fulles de julivert
Com fer la recepta de fideus amb gambes:
- Comencem posant en remull les gambes dins d´una bossa de plàstic que tanqui hermèticament. Es la manera més ràpida de descongelar-les. Si sou molt previsors el dia abans de fer la recepta poseu-les a la nevera dins d´una bossa,en un plat millor.
- Seguim amb el sofregit de ceba, tallada a dauets petits, molt petits. A foc lent, deixeu coure fins que veieu que es torna transparent, uns quinze minuts aproximadament.
- Mentrestant preparem la picada al morter. Ha de quedar tot ben xafat.
- Posem a descongelar el brou concentrat de peix de roca dins d´un bol amb mig litre d´aigua.
- Quan la ceba estigui prou potxada hi afegim el tomàquet, tallat a daus també, i fem que faci la xup xup uns deu minuts.
- Incorporem els fideus, els rossegem bé.
- Mullem amb el brou i deixem coure entre vuit i deu minuts, seguint les instruccions del fabricant, ja amb la picada deixatada i incorporada. Normalment s´acostuma a posar al final, però a mi tot sovint m´agrada posar-la ben aviat, trobo que el plat guanya molt en sabor…i si, possiblement perd una mica el seu toc cruixent, però no gaire.
- Moment de saltejar les gambes, ja descongelades, amb un all laminat. Les volem deixar cruetes, les sategem per donar-lis aquest gustillo a all que tan bé els hi va, sobretot si són congelades. Amb les fresques ja no caldria, la veritat…
- I quan quedin un parell de minuts per finalitzar la cocció hi tirem les gambes
- remenem bé i ho servim. Fàcil, ràpid i econòmic.
Maridatge: - Aquest plat demana a crits un bon vi blanc ben fresquet. Pot ser jove, possiblement millor, però si té una mica de criança, sigui del tipus que sigui, i una bona acidesa encara serà millor. Per mi un raïm que mai falla en aquestes ocasions és l´albarinyo, que sempre indentifiquem amb Galícia, tot i que ja hi ha alguns vinassos a casa nostra que en porten. En aquesta ocasió ens inclinem pel Crisopa, monovarietal amb criança de deu mesos, un punt mineral amb una gran acidesa.
Video Recepta