Plat una miqueta laboriós que requereix la col.laboració quasibé imprescindible de la vostra peixatera (o peixater) per treure la tripa, el cap i l´espina central de la sardina i que després vosaltres treieu les escates i intenteu treure algunes espines laterals d´aquelles que es veuen molt. Convé també tenir present que malgrat el parmesà és força salat no heu d´oblidar de salpebrar el conjunt de tots els ingredients…com li va passar a un que conec molt bé, je je. En tot cas, molt recomanable!.
Ingredients (4 px)
1 kilo de sardines
150 gr de pà ratllat
1 ceba
1 dent d´all
una branca de julivert
dues branques de menta
150 gr de parmesà ratllat
pell de llimona
sal i pebre
1 ou
Piqueu bé la menta i el julivert. Acabeu de netejar les sardines, pulint-les de petites però visibles espines i les talleu a talls ben petits. Mescleu les sardines amb la menta i el julivert, ratlleu pell de llimona, ho salpebreu i hi tireu la ceba i l´all que haureu potxar en primera instància. Finalment hi afegiu el pà ratllat i el parmesà, feu com si ho amassessiu, assegurant-vos que tots els ingredients es barregin bé i comenceu a donar forma a les mandonguilles, enfarinant-les lleugerament abans de fregir-les… que us quedaran més compactes i cruixents per fora.
Com a acompanyament podeu posar amanida o, com jo, fer una senzilla salsa de peix ja sigui aprofitant alguna resta de la nevera/congelador o sofregint una ceba, torrar-hi farina i després mullar-ho amb brou de peix (de pastilla, el que tingueu). I si no doncs ho mulleu amb aigua i hi tireu una picada d´alls i safrà i us quedarà una salsa super super!