Shawarma de xai

Doncs sí, he fet shawarma a casa. Adaptada a una cuina domèstica, es clar. I fent els pans de pita. Fantàstic, no es gens difícil, només has de tenir moltes espècies a casa i paciència, has de marinar la carn tota la nit i després cuinar-la tres horetes! Us asseguro, però, que val la pena.

Ingredients:

una cuixa de xai desossada, 5 claus, 5 beines de cardamom, anís estrellat

1/2 culleradeta de llavors de fenogreco, 1 culleradeta de llavors de fonoll

1 branca de canyella, 1/2 nou moscada ratllada, 1/2 culleradeta de gingebre

1 cullerada de pebre vermell dolç, 1 cullerada de zumaque, 1 de sal maldon

25 gr de gingebre fresc ratllat, 3 grans d´all, 40 gr de cilantre picat

120 ml d´oli de cacahuet o coco ( o el que tingueu), 2 culleradetes de pebre negre en gra

1 cullerada de llavors de comí, 60 ml de suc de llimona

Tomàquets, cogombre, enciam, salsa tahina, iogur, cilantre, julivert…(per menjar amb el xai i el pa de pita)

Pel pa de pita: 500 gr de farina panificable, 10 gr de sal, 275 ml d´aigua, 5 gr de llevat fresc

Primer hem de torrar, en sec, els següents ingredients en una paella: pebre negre en gra, claus, cardamom, llavors de fenogrec, llavors de fonoll, anís estrellat i canyella. També podeu optar per utilitzar les seves versions “en pols”, sobretot en els casos del pebre, clau, cardamom i canyella. Tot seguit ho barrejarem amb la resta d´ingredients i amb tot això untarem el xai, fent-li prèviament una sèrie de talls a fi que la marinada penetri millor dins la carn. Ho posem dins d´un tupper i ho guardem a la nevera un mínim de dues hores, tot i que es millor fer-ho tota la nit.

Amb el forn a 170 graus posem el xai en una safata i mitja hora més tard el ruixem amb una tassa d´aigua bullint, que ens servirà per anar mullant la carn durant les quatre hores que encara haurem de tenir el xai al forn, les darreres tres cobert amb paper d´alumini. Una vegada cuit el deixarem reposar i courem el pa de pita. Trinxem el xai i ens el mengem dins dels pans amb tomàquet, cogombre, enciam…

Per fer el pa de pita amasssem tots els ingredients, afegint al final el llevat. Dividim la massa en peces de 80 grams arrodonint-les fins que siguin unes boles llises i ben compactades. Deixem fermentar les boles, tapades amb un drap humit, 45 minuts. Enfarinem una superfície i amb el corró les allisem ben fines, màxim 2 centímetres. Amb el forn a 220/250 la cocció, en grup de dos o tres peces, és d´uns cinc minuts màxim. Idealment la massa s´ha d´inflar per dins i separar-se com es veu a la foto, però he de confessar que només em va sortir 100% bé en aquesta, la resta no es va inflar bé…però estaven bones igualment!

Leave a Reply