Recepta elaborada, aquest xai a les fines herbes diria que és una recepta de la Carme Ruscalleda, i requereix un petit esforç de butxaca ja que cada ració de xai, llom desossat, surt per uns deu euros…i no és precisament contundent. Una petita gran delicatessen, un plat però molt especial que us farà quedar molt bé!
Ingredients:
- 4 lloms de xai desossats
- 1/2 manat de julivert,
- unes quantes fulles de menta
- unes quantes fulles de sàlvia,
- una cullerada de mel,
- mostassa antiga o de Dijon,
- oli d´oliva
- 200 gr de patata,
- 200 de pastanaga,
- 200 de formatge
- tendre d´ovella,
- sal,
- pebre
Com fer la recepta de xai a les fines herbes:
- Comencem amb les fines herbes. Jo les vaig picar ben fines i les vaig assecar al forn. Hi vaig afegir també herbes de provença. Reserveu-ho.
- Per al rosti, el pastís que acompanya al xai, heu de ratllar, gruixut si pot ser, la patata i la pastanaga. Ho assequeu i ho escampeu entre dues làmines de paper de forn. Passeu un rodet per sobre a fi que quedi ben repartit, ben pla i ho enforneu deu minuts a 160 graus. Tot seguit enretireu el paper de sobre, baixeu el forn a 150 i ho deixeu coure 20 minuts. Ho talleu en quatre parts, no oblideu de retirar el paper, i escampeu el formatge d´ovella (ratllat gruixut) a cada part, fent-ne un caneló. Ho reserveu.
- Pel que fa al xai el salpebreu, el marqueu a la paella i ho acabeu de coure al forn 6 minuts a 190 graus. Deixeu que reposi 15 minuts fora del forn i abans de servir-ho ho torneu a emplatar, tres minuts també a 190, juntament amb els “rosti”. Si no s´ha desfet el formatge els deixeu una mica més a dins, però en principi no caldrà.
- Finalment unteu el xai amb una barreja de mel i mostassa i el passeu per la barreja de fines herbes.