Espectacular recepta casolana de xai amb pebrots, més conegut com a xai “al chilindrón”, en el que és una recepta tradicional basca força potent.Es un xai que es pot fer al forn però que normalment es fa a la cassola. Jo el vaig fer al forn…
Ingredients :
- Una espatlla de xai tallada en quatre trossos
- La polpa de dos pebrots xoriceros
- 1 pebrot vermell gran
- 750 gr de tomàquet madur de pera
- 2 grans d´all
- un bon raig de conyac
- 1 ceba gran
- 1 porro
- 1 bitxo o xili en escames
Com fer la recepta de xai amb pebrots:
- Comencem hidratant els pebrots xoriceros. Jo els hi trec les llavors i els porto a ebullició. Tot seguit els deixo infusionar deu minuts i ja els hi podrem treure la polpa.
- En una cassola gran de ferro enrossim els talls de xai, salpebrats, i els reservem.
- Comencem a fer el sofregit, en el mateix oli, amb la ceba. Quan està rossa hi afegim els alls tallats a làmines i el porro.
- Toca incorporar el pebrot tallat a tires i més endavant fer el mateix amb la polpa del pebrot xoricero . Uns minuts més tard posem el tomàquet (sense pell ni llavors),i deixem que es concentri a poc a poc, entre deu i quinze minuts més.
- Recuperem el xai i mullem amb un bon raig de conyac.
- Moment d´abaixar el foc, tapar la cassola i deixar que faci la xup xup una horeta ben bona. Podeu, com jo vaig fer finalment, enfornar-ho a 180 graus, tapat, mullant-ho amb l´aigua d´haver hidratat els pebrots xoriceros, ja que així tindrem una salsa més líquida.
- Passat el temps de la cocció, que en part serà més curta perquè tenim el xai a trossos, triturem la salsa i la passem pel colador xinès…o la passem directament pel colador.
- Llavors fem el detall final: napar el xai amb la salsa, o sigui, posar salsa per sobre de la carn com si posessiu mantega a una torrada i donar-li un cop de forn amb el gratinador encès.
- I ja està, només ens queda emplatar.
- Amb aquest plat podeu optar per l´opció “natural”, més conservadora o “de tota la vida”, com seria un bon vi negre…o anar una mica més enllà i optar per un cava, que marida a les mil meravelles amb aquest xai. Per exemple, aquest magnífic Mirgin Opus del celler Alta Alella, un cava de llarga criança brut nature que us netejarà i refrescarà el paladar perfectament i us ajudarà a gaudir encara més d´aquest esplèndid xai amb pebrots.
- Us adjunto el link al nostre canal de youtube on podreu veure el video d´aquesta recepta i moltes altres més, i si voleu, us hi podeu subscriure.