Aquest xai amb verdures és quelcom més sofisticat del que a priori podrieu pensar, ho admeto. Estem de fet davant d´una recepta elaborada, concretament d´un carré de xai amb una broxeta d´hortalises amb una salsa de menta. I si, porta feina, però no es gens complicada. Li heu de dedicar una bona estona, entre altres coses perquè es marina la carn, un mínim de dues hores tot i que si voleu ho podeu deixar tota la nit a la nevera, la meva experiència és que totes les carns milloren amb aquest procés, s´estoven i s´enriqueixen i el resultat final és molt satisfactori. La broxeta és un toc més “fashion” si voleu, pero lliga més amb un carré (recordem, conjunt de costelles) que amb una espatlla al forn per exemple. Es una recepta “per a convidats”
Ingredients:
- 2 carré de xai (unes 4 costelles per persona…més o menys dos carrés)
- oli d´oliva
- comí,
- pebre,
- sal,
- llorer,
- farigola,
- cilantre
- julivert
- pebre vermell
- safrà,
- cayena,
- all,
- suc de llimona
- oli d´oliva,
- tomàquet madur,
- vi blanc,
- 3/4 litre de brou de xai,
- 10 fulles de menta,
- pebre negre en gra
- 12 xampinyons
- 1 carbassó
- 1 pebrot vermell escalivat
- 1 pebrot verd escalivat
- 2 tomàquets pelats a cuarts
- 1 ceba
Com fer la recepta de xai amb verdures:
- Demaneu a la carnisseria que us tallin ja els carrés en “packs” de quatre costelles i que treguin la base. A casa poseu tots els ingredients de la marinada junts en un bol i els tritureu: 75 ml d´oli, dues cullerades de café de comí en pols, sal, llorer, farigola, unes fulles picades de cilantre i de julivert, uns brins de safrà, 1 gra d´all, el suc d´una llimona, un xic de pebre de cayena, 1 culleradeta de pebre vermell. Untem bé el xai amb aquesta pasta i ho posem a la nevera unes hores (dues mínim). Es pot fer d´un dia per l´altre, llavors serà molt més gustós i tendre.
- Per fer la salsa de menta hem de tenir en compte que necessitarem brou de xai o, en el seu defecte, de pollastre.Comencem fent un sofegit de ceba i all, posem el tomàquet (pelat i sense llavors, tallat a quadrets) i uns minuts més tard mullem amb el vi blanc. Fem que s´evapori l´alcohol i redueixi una mica tot plegat, mulem de nou, ara amb el brou de xai. Deixem coure a foc lent uns 30 minuts, colem i reduim fins a tenir textura de salsa. Llavors hi posem les fulles de menta i ho deixem infusionar, tapat, uns deu minuts. I mentre passa tot això anirem guanyant temps i farem primer el pas 3 i tot seguit el pas 4.
- Per fer la broxeta saltegem les hortalises per separat i les posem ja a la broxeta pròpiament dita (vaja, al “palillo” llarg…). Llavors ho “quadriculem”, ho tallem en forma de quadrat pels quatre costats i ho marquem un moment abans d´emplatar-ho.
- Per fer el xai el marquem per tots els costats en una paella i acabem la cocció al forn, 180 graus uns vint minuts aprox, s´ha d´anar vigilant i comprovant el punt de la carn.
Reblogged this on Celler-Adocse.