Xai brassejat

Us preguntareu què és això del xai brassejat, oi? Us sona, però ara mateix no recordeu exactament en què consisteix, oi? Doncs el brassejat és una tècnica de cocció, posar la carn i les verdures, amb el brou, tot en una safata per anar al forn a la vegada, i coure-ho tapat amb paper d´alumini…La part del be utilitzada varia segons el criteri del cuiner, i a més a més es fa un farcit amb moltes herbes, per això la recepta origina portava per nom “xai brassejat als deu aromes”.

 

Ingredients:

  • Una cuixa de xai desossada
  • Per al farcit:
  • 100 gr de ceba,
  • una llesca gran de pa remullat amb vi,
  • 1 dent d´all,
  • julivert,
  • farigola fresca,
  • romaní fresc,
  • cilantre,
  • sàlvia,
  • gingebre
  • i cardamomo en pols,
  • sal
  • i pebre
  • Per al brassejat:
  • 2 grans d´all,
  • lloreu,
  • romaní,
  • salvia,
  • pebre negre en gra,
  • cilantre fresc,
  • julivert,
  • vi blanc,
  • brou de xai,
  • sal
  • i pebre,
  • oli d´oliva
  • quatre carxofes
  • quatre patates petites i rodonetes

Com fer la recepta de xai brassejat:

  1. Primer de tot preparem la farsa per farcir la cuixa: sofregim la ceba amb l´oli, i quan estigui llesta la retirem i la posem en un bol amb la molla de pa sucada amb vi, la dent d´all picada molt fina, una mica de flor i fulla de farigola, unes quantes fulles de sàlvia picades, així com de julivert, cilantre i romaní, tot ben picat. Farcim el xai, el lliguem, salpebrem i si tenim mantellina ho podem embolicar amb ella, si preferiu no utilitzar-ne doncs mentre ho lligueu bé ja farà el fet.

  1. Primer de tot preparem la farsa per farcir la cuixa: sofregim la ceba amb l´oli, i quan estigui llesta la retirem i la posem en un bol amb la molla de pa sucada amb vi, la dent d´all picada molt fina, una mica de flor i fulla de farigola, unes quantes fulles de sàlvia picades, així com de julivert, cilantre i romaní, tot ben picat. Farcim el xai, el lliguem, salpebrem i si tenim mantellina ho podem embolicar amb ella, si preferiu no utilitzar-ne doncs mentre ho lligueu bé ja farà el fet.
  2. Per a la cocció de la cuixa, el brassejat, Poseu en una safata un parell de fulles de llorer, una branca de romaní, una altra de farigola, unes quantes fulles de sàlvia, un bon manat de julivert i un altre de cilantre, 100 ml de vi blanc, un bon raig d´oli d´oliva, sal i pebre i finalment el brou de xai, amb mig litre segurament en tindreu prou, però mai està de res tenir-ne una mica més per si us quedeu sense brou. Enfornem a 180 graus durant unes dues hores, donant-li voltes a la cuixa de tan en quan.
  3. Quan estigui llest recuperem el suc de la cocció, el colem i el posem a reduir fins que tingui una textura de salsa. Pot ser que ho hagueu de lligar amb mantega i midó de blat diluït amb aigua si la salsa és massa forta i encara està massa líquida.
  4. Per acompanyar hi va vàries opcions, com son unes carxofes cuites al blanc, amb aigua, farina, oli i sal durant uns quinze minuts…i unes patates “ratte”, que són com “papas arrugás”: patates rodones i petites cuites amb força sal amb aigua just cobrint-les. El temps de cocció serà aproximadament entre vint i trenta minuts.
  5. Abans d´emplatar tallem el xai i l´escalfem amb una mica de la salsa fins que quedi ben brillant, napat, i el servim amb més salsa i l´acompanyament que haguem triat.

0 thoughts on “Xai brassejat”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *