Un dels meus celler preferits de Catalunya i, crec, un dels millors i més interessants. Destaquen tant en els blancs com en els negres, els primers són senzillament espectaculars i els segons potents, però també fins, ben estructurats i frescos a la vegada. Ubicat just al costat de Gandesa, és una pura expressió del que són els vins de la D.O. Terra Alta.
El celler té una situació privilegiada, envoltat de les seves vinyes i amb una vista magnífica. Ha de ser un plaer treballar per on passava l´antiga “via edetana” romana, la carretera que unia Tortosa amb Saragossa, d´aquí el nom del celler.
A Edetària, celler nascut el 2003, fan la verema manualment, i les tines d´inox no són d´unes dimensions gaire grans, i es vinifiquen les diferents parcel.les per separat.
Tenen un parell de sales per a la criança, una per als blancs i l´altre per als negres…i ara no recordo d´on era la que faig fotografiar…glups…en qualsevol cas, són barriques de roure francès de 300 i 500 litres.
El millor del celler són els seus vins, això està clar. I n´hi ha per a tots els gustos i, sobretot, per a tots els preus. I una de les sevs millors característiques és la gran relació qualitat-preu. Començant per la seva línea base, amb la qual acaben d´aconseguir entrar en grans superfícies comercials, cosa que evidentment té la seva importància per a l´economia del celler, destacaria de “Via Terra” que són uns vins frescos, amb molta presència de fruita, sobretot el blanc i el negre. El blanc és excel.lent, 100% garnatxa blanca, pur “Terra Alta”, amb tocs de fruita i cítrics, treballat amb les seves mares però sense barrica, com el rosat, que és dels que ara s´anomenen “pell de ceba”. S´elabora amb garnatxa peluda i és també molt recomanable. El negre, finalment, sí rep una criança (de sis mesos), té una bona entrada i un bon pas per boca.
Els “Via Edetana” són ja cosa fina de veritat. El blanc és superior, de vinyes de més de 40 anys, amb un 70% de garnatxa i un 30% de viogner que el fan molt i molt especial. Es potent, cremós, fresc, mineral, una meravella a un preu quasi ridícul per la seva qualitat. El pas per bota es nota per a bé, quatre mesos, tot i que només la meitat, mentre que l´altra es treballa amb les seves mares fines.El negre també és molt bo. Té un cupatge de garnatxa fina i peluda (60%), un 30 de Syrah i un 10% de Samsó. Criança de dotze mesos, aroma de cireres i altres fruits vermells i brutal en boca.
Els “Edetària selecció” són la gamma alta, apart dels vins de finca, que serien la super alta o la “fora de qualificació”, donada la seva excel.lència. Centrem-nos ara però en l´Edetària Selecció blanc, elaborat amb garnatxa blanca procedent de vinyes velles, amb una criança de vuit mesos en botes noves de roure francès, un blanc de luxe, complex, potent, amb una bona acidesa, molt ben estructurat, persistent. El negre és també una delícia. Cupatge de garnatxa peluda al 60%, fina al 30 i samsó al 10, i una criança de 12 mesos. Té un color vermell intens, fruites madures, potent, amb els tanins molt ben integrats.
I finalment tenim els “vins de finca”, monovarietals (en el cas dels negres) de les diferents varietats amb les que s´elaboren tant els “Via Edetana” com l´”Edetària selecció”. I són dels millors vins que he tastat mai, sobretot el dit “Finca La Personal”, elaborat amb garnatxa peluda. Tots són de producció limitada, en aquest cas de 1200 ampolles, i us asseguro que és un vi excepcional, en la meva llista de vins favorits de sempre des de ja! Sí, passa dels 40 euros (no dels 50), però no és un vi per a cada dia ni per a cada mes, és un vi especial com pocs, procedent de 1200 ceps de les vinyes més antigues de tot el celler, amb aromes de fruites vermelles i del bosc i una extraordinària sensació en boca, amb un final llarg i de campionat. “Finca La pedrissa” no és queda curta precisament, de fet si el primer és un vi de “10” aquest n´és un de 9´90. Monovarietal de carinyena (o samsó, és el mateix), vinyes de més de 80 anys, entrada en boca fantàstica després d´uns aromes de fruites negres i del bosc. El darrer negre és “Finca La Genuïna”, 100% garnatxa fina, elegant, fruital, de cine. I finalment tenim “Finca La Terrenal”, l´únic i excel.lentíssim vi blanc, garnatxa blanca de vinyes velles però de sòls argilosos a diferència dels altres blancs. Són només els ceps dels extrems de la finca i donen un vi d´una qualitat còsmica, en el meu Top5 de sempre de vins blancs. Vi complex, ric, mineral, potent i fresc, una delicia que val la pena tastar, encara que només sigui una vegada.
A barcelona on podem comprarlos
Els “Via terra”, “Via Edetana” i “edetària selecció” els pots trobar per exemple a “Can Dani”, a travessera de gracia entre gal.la placidia i Gran de Gràcia…o a Vila Viniteca, tenen vàries botigues a Barcelona, una molt aprop de Santa Maria del Mar. Busca “Vila viniteca” al google i segur et surt la web i on són les botigues.
Pingback: Showroom D.O. Terra Alta – Booonissim