Celler Vinyes d´Olivardots

Celler Vinyes d´Olivardots

Recentment guardonats amb el premi Gran Vinari d´Or 2016 pel seu esplèndid “1.10”, fet que el reafirma com un dels millors celler del país. Es un fet, una realitat. Un dels més rigorosos, metòdics, respectuosos i brillants que tenim. Un veritable luxe. Uns vins espectaculars. Una visita obligada que vaig gaudir molt. Molt.

Situat al municipi de Capmany, just afora del poble, en un paratge preciós, el celler és un edifici pensat per anar creixent a poc a poc. Vaja, que encara no està atiborrat de tines per tot arreu, hi ha força lloc al magatzem, etc, etc. Això però ho vaig veure després que la seva propietària, enòloga i ànima absoluta del projecte, la Carme Casacuberta, m´acompanyés a donar un volt per les vinyes, en un dia força calurós, per cert, i que a més marcava el principi de la verema, ja que havien collit una mica de raïm blanc. Provenia d´unes vinyes velles d´entre 80 i 110 anys, incorporades al celler l´any 2010, i on hi tenen garnatxa blanca, garnatxa roja i samsó blanc.

Vam visitar les que tenen al davant del celler, si no recordo malament  hi tenen garnatxa negra, syrah i cabernet, plantades quan van iniciar l´aventura de fer vi l´any 2002.

Una vegada dins del celler vaig tenir el privilegi de veure la seva premsa, manual, vella escola total, que em va deixar astorat. Fidel reflexe, però, de l´amor i el respecte que tenen per la seva feina, de la seva meticolositat, del seu rigor, que els porta a tenir produccions molt limitades per poder obtenir la màxima expressió i qualitat dels seus raïms.

La verema és sempre manual, en caixes de 10 quilos, la vinificació es fa en general en tines d´acer inoxidable i també en foldres de roure francés de 4 mil litres, impressionants.

Els seus vins passen tots per botes, almenys parcialment, excepte l´excepcional (sobretot per la combinació qualitat-preu) “Groc d´àmfora”, el seu blanc de gamma “baixa” (ho poso entre cometes perquè ni per preu, deu euros, ni per qualitat sobretot el podríem considerar “baix”) que tal i com el seu nom indica fa la seva criança en unes magnífiques àmfores. El vi és una acertadíssima combinació de lledoner roig, garnatxa blanca i macabeu.

La resta dels seus vins mereixen, tots ells, la qualificació genèrica de “boníssims”. Tots. El company negre del “groc d´àmfora” és el “Finca Olivardots vermell”, un fantàstic cupatge dominat per un 60% de syrah, completat amb garnatxa, cabernet i samsó, procedent aquest darrer de vinyes velles, i té una criança de deu mesos. Un molt bon vi.

Els seus vaixells insignia són probablement el “Blanc de Gresa” i el “Gresa expressió”, tot i que la joia de la corona serien els “Vd´O Col.lecció”. Els dos primers són la bandera del celler, dos vinassos espectaculars, d´aquells que quedareu bé sí o sí, expressió total del seu projecte. El blanc és un cupatge de garnatxa blanca (60), garnatxa roja (30) i samsó (10), procedent de vinyes velles, amb la garnatxa fermentada i criada en bota durant vuit mesos. I el negre és una altra meravella, un Empordà esplendorós: samsó i garnatxa complementats amb syrah i cabernet, criança de 18 mesos. Jo fa poc vaig tastar una ampolla del 2007 i estava fantàstica.

I els monovarietals són…uff…se m´acaben els adjectius. Són uns vins de terrer totals. Vd´O Col.lecció. Samsó en sorra, samsó en pissarra, syrah en sorra (de lo milloret que he tastat aquest any, una delicia, crec que actualment ja esgotat), samsó blanc en sorra, el brutal 6.13 (no us el deixeu perdre sota cap concepte, n´han fet només 1300 ampolles!)…són “petites” joies, edicions molt limitades, en alguns casos de tan sols 660 ampolles com l´enigmàtic “7.13 lledoner roig en sorra”, ja esgotat i que vaig tenir la immensa sort de poder comprar-ne un dels darreríssims exemplars que tenien (de fet crec que me´n vaig emportar el darrer). El Syrah que us deia, 3.12 en sorra, n´han pogut embotellar 1180…són xifres ridícules que en qualsevol cas justifiquen un preu que, una vegada visitat el celler i havent vist in situ com treballen encara podria ser molt més alt. I seguiria valent la pena.

Un matí esplèndid el que vaig passar a Vinyes d´Olivardots. Un plaer immens haver conegut la Carme Casacuberta i admirar de ben aprop com és la seva feina, les instal.lacions on treballen i la fantàstica expresivitat dels seus vins, empordanesos purs, amb un futur i una projecció esplèndits. Tant que si em deixessin hi invertiria part dels meus estalvis sense dubtar-ho. Que segueixin així, per molt anys.

www.olivardots.com

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *