Aquesta podria passar per ser la recepta clàssica d´un cuscus tradicional vegetarià, vegà si prescindiu d´una mica de mantega que no és ni molt menys imprescindibke, de fet la podeu substituir perfectament per oli. I la resta, doncs un clàssic: cigrons, carbassa, pastanaga, espècies…
Ingredients:
2 pastanagues, 2 xirivies
8 xalotes, 75 gr d´orellanes
2 branques de canyella, 4 estrelles d´anís
3 fulles de llorer, una mica de xili sec
una culleradeta de gingebre mòlt, una de curcuma i una de pebre vermell
300 gr de carbassa, 200 de cigrons
200 gr de cuscus, 200 ml de brou de verdures
25 gr de harissa, 25 gr de pell de llimona en conserva (o ratllada natural)
30 gr de fulles de cilantre, uns brins de safrà
Escalfem el forn a 190 graus. Quan el tinguem llest enfornem les pastanagues, les xirivies i les xalotes, pelades i tallades, juntament amb les branques de canyella, l´anís estrellat, el llorer, una mica de sal i la resta de les espècies, tot regat amb oli d´oliva durant uns deu minuts. Hi afegim la carbassa i seguim la cocció una quinze o vint minuts més, per acabar posant-hi les orellanes (talladetes) i els cigrons. Paral.lelament haurem cuit el cuscus a la amnera tradicional, el brou bullint per sobre i tapat, fora del foc, uns deu minuts màxim, amb uns brins de safrà i un xic de sal. La mantega, si voleu, es posaria ara. Finalment barregem les verdures fetes al forn (ho podeu fer al foc normal sofregint-les en el mateix ordre) amb el cuscús i afegim la pell de llimona confitada (o ratllada) i el cilantre fresc picat per sobre. Boooníssim és poc!