Aquesta recepta de llenties vermelles amb curry casolà em planteja un tema clau: El curry és un combinat d´espècies, per tant si un en junta unes quantes a l´atzar i les utilitza en una recepta de llenties, siguin vermelles o d´un altre tipus, pardines o grogues, aquesta és converteix en una nova recepta de llenties vermelles amb curry casolà. Vermelles del tot no ho son pas, sinó taronges, però se´n diuen així. No tenen pel, es couen més ràpid i són més digestives, i si a sobre les cuines amb brou de verdures i hi afegeixes uns alls i un boniato cuits al forn, amb el toc final cruixent d´uns tirabecs saltejats, la cosa es converteix en una senyora recepta que, sí, ha arribat per quedar-se.
Ingredients (2 px):
- 125 gr. de llenties vermelles
- 300 ml. de brou de verdures o d’aigua mineral
- un bon grapat de tirabecs, a ull, una mitja safata petita
- Una ceba de Figueres
- una culleradeta de za’atar
- sal i pebre negre
- una cullerada de llavors de cilantre
- mitja cullerada de llavors de comí
- 1 cullerada de pebre negre en gra
- 1 culleradeta de llavors de sèsam amb cúrcuma
- mitja culleradeta de Garam masala
- oli d’oliva extra verge “Morvedra”
Com fer la recepta de Llenties vermelles amb curry casolà:
-
Escalfem el forn i preparem el boniato
Començarem escalfant el forn a 185 graus i pelant i tallant a daus el boniato. El posem en un bol, el salpebrem, hi afegim una culleradeta de za’atar i un raig d’oli d’oliva extra verge de Menorca “Morvedra”. Posem paper sulfuritzar en una safata del forn i hi escampem els talls de boniato i els alls sense pelar. Ho deixem coure 25 minuts.
-
Preparació del curry
Mentrestant ajuntem totes les espècies en un morter: llavors de celiandre, de comí, de sèsam amb cúrcuma, Garam masala i pebre negre en gra. Ho treballem amb la mà de morter fins que estiguin ben picades.
-
Preparació de les llenties i els tirabecs
Posem oli en un cassó, el meu preferit per fer llenties, i quan sigui calent hi sofregim breument les espècies. Aneu amb compte que es poden cremar, heu de ser ràpids. Hi afegim la ceba, remenem bé i ho sofregim uns deu minuts. Mentrestant escaldem els tirabecs, els refredem parant la cocció amb aigua freda. Els tallem a juliana i els reservem.
-
Afegim les llenties
Incorporem les llenties i el brou de verdures. En menys de vint minuts ho tindreu cuit. Vigileu que no us quedeu sense líquid abans que acabi la cocció. Francament us he de confessar que vaig utilitzar brou de verdures perquè en tenia a mà de fet, però no és necessari, en absolut, més que res per les espècies que he decidit posar-hi que ja li donen un sabor al plat suficientment gustós i aromàtic.
I bé, de fet també hi podria haver afegit algun element picant, des de pasta de curry ja comprada feta a un xili sec, o fresc, per acabar de convertir-lo en un curry matador, en el bon sentit de la paraula. I és que en principi molts associen el curry a quelcom picant, però no té per què ser necessàriament així, tot i que en el fons una gran part dels currys ho són. De totes maneres, insisteixo que el curry és senzillament una combinació d’espècies, i que deuen haver-n’hi milers, i que a cada casa, no solament a l’Índia, el deuen fer d’una manera diferent, encara que sigui variant un sol ingredient. Amb les llenties pràcticament cuites hi afegim els alls escalivats, pelats, i el moniato, remenem bé i ho deixem reposar un parell de minuts.
-
Toc final
En aquest petit espai de temps saltegem els tirabecs per coronar el plat. Jo considero que són el tret diferencial respecte a altres receptes i que li donen un toc bàsic, cruixent i refrescant a un plat realment deliciós. Ho emplatem.