Deliciosa i super senzilla, aquesta sopa japonesa de fideus i pollastre amb bolets és una petita meravella, d´aquelles que t´arreglen un mal dia al vespre. I si és un vespre que fa fred, encara més. Es una sopa reconfortant, amb un excel.lent brou de pollastre i verdures que té evidentment els seus tocs japonesos, d´altra manera no li haguèssim posat aquest nom. I quins són aquests “tocs”, us preguntareu? Doncs per començar el brou, que porta gingebre. Els bolets shiitake, quelcom imprescindible i omnipresent en la cuina japonesa. I el toc final, apart que els fideus són “udon”, o sigui, blancs i gruixuts, de blat, és la miqueta de salsa de soja que si voleu podeu posar quan serviu aquesta sopa.
Ingredients:
- 3/4 de litre de brou de pollastre japonés;
- 1 pit de pollastre;
- 8 bolets shiitake;
- bitxo fresc laminat o shichimi togarashi;
- 160 gr de fideus udon secs;
- 1 ceba tendra per al brou;
- salsa de soja;
- un tros de gingebre per al brou;
- una carcassa de pollastre (per fer el brou)
La recepta pas a pas
- El “brou de pollastre japonés” es fa bullint una carcassa de pollastre amb ceba tendra i gingebre. Tal qual. Es diferent i especial, boooníssim. Començarem a fer la recepta, doncs, pel brou. No ha de ser un d´aquells brous poderosos que a mi m´agraden tant i que s´estan buillint a poc a poc durant hores. No, aquí anem per feina i en tres quarts d´hora ho teniu fet. I no heu de sofregir res, la cocció es fa “al blanc”, o sigui, tot junt en fred. Quan bulli baixeu el foc, tapeu i deixeu coure 40 minuts. Si aneu amb presses amb 30 segurament ja fareu. Si no teniu una carcassa però heu comprat una cuixa i l´heu feta desossar, o teniu unes quantes ales, també va bé. Una darrera cosa respecte al brou: val la pena deixar-lo reposar una estona, ni que siguin deu minuts, abans de colar-lo.
- Si teniu brou de sobres bulliu els fideus amb aquest brou, en cas contrari ho podeu fer amb aigua i tot després escalfar-los amb el brou de pollastre. Us sonarà extrany però ho he vist vàries vegades explicat així en un llibre que tinc a casa de receptes japoneses casolanes, que és d´on he tret la inspiració per a aquesta recepta. Jo, la veritat, crec que és molt millor, sobretot si parlem d´uns fideus caldosos, d´una sopa, vaja, bullir els fideus amb el brou.
- Els bolets shiitake…frescos o deshidratats? Doncs podeu optar per les dues versions. Si feu els frescos amb saltejar-los, laminats, uns minuts abans de servir la sopa, ja en teniu prou. Si opteu pels secs tindreu més feina. Heu de posar-los amb aigua una hora, i després encara els haurieu de bullir amb el brou, per exemple aprofitant quan bulliu els fideus, o saltejar-los cinc minuts ben bons. Els secs són molt més gustosos, i en general els japonesos els utilitzen més, però jo he de confessar que tiro més dels frescos.
- El pollastre. A la llista d´ingredients he posat que necessiteu un pit, però això dependrà de la seva mida. El que heu de pensar és que necessiteu aproximadament dos filets per persona. Els feu a la planxa i després els talleu a tires. Això és el que vaig fer jo. També teniu l´opció de salpebrar-los, tallar-los a tires en cru i que es vagin fent juntament amb els fideus i els bolets. Aquesta darrera seria una opció més típicament japonesa, però jo crec que queda millor amb el pollastre a la planxa.
- Quan ho aneu a servir hi poseu el xili per sobre, si us agrada, o el sichimi togarashi, que és una barreja d´espècies picants japonesa.