L´escabetx és quelcom que, normalment, desperta odis i passions a parts iguals. I, a més, si se te´n va la mà amb el vinagre ja l´has cagat, sobretot si t´ho menges al cap de forces dies. A mi m´agrada molt, costa agafar-li el punt exacte però poc a poc es va deixant dominar. En aquesta recepta, si podeu, compreu albergínies minis…que, ja us he de dir, no és quelcom gens senzill, d´entrada dubto que en trobeu en parades que no siguin ecològiques. Val molt la pena, però si no en trobeu no passa res, utilitzeu les de sempre i llestos!
Ingredients (x 6):
1 kilo d´albergínies
4 pastanagues
3 cebes tendres
pell de taronja i pell de llimona
llavors de mostassa i anís estrellat, pebre negre en gra
3 dents d´all
oli, vinagre, sal
xile vermell fresc
Si heu tingut la sort de trobar mini albergínies (per exemple, a la parada eco del Mercat de l´Abaceria a Gràcia), perfecte. En cas contrari talleu les normals a rodanxes. Les minis les punxeu amb una forquilla i les feu al vapor vuit minuts. Talleu a bastons les pastanagues i a quarts llargs les cebes i les feu, també al vapor, uns quatre/cinc minuts.
Agafeu un tupper gros, o un pot de vidre, hi poseu les verdures i ho cobriu amb l´escabetx: 1/3 de vinagre per 2/3 d´oli. La quantitat? Doncs aprox 600 ml en total, les verdures han de quedar cobertes. Als líquids hi afegiu la resta d´ingredients, ho deixeu refredar i, tapat, ho guardeu a la nevera entre quatre i set dies.
Pot servir per acompanyar algun plat de carn, fins i tot de peix (blau, sobretot, tipus varat o sardina) o com a plat únic amb cuscús o bulgur, també quinoa.