Una crema de carbassa diferent, més enllà del nom que li donem a la recepta, fàcil i nutritiva, super saludable. Té algunes claus, com és fer primer la carbassa al forn, amb ceba, i al final posar-hi una cullarada de crème freche amb pipes de carbassa caramelitzades. De les millors receptes que tinc al blog d´aquest tipus de cremes, que per cert n´hi ha forces, amb les seves variacions, es clar. Ideal per a nits fredes de tardor i hivern, tot i que actualment hi ha carbassa tot l´any. La seva millor època, però, són aquestes dues estacions que us acabo de dir.
Ingredients:
- 1/2 carbassa de tipus violí (o la que trobeu a la vostra botiga o parada del mercat)
- 2 cebes (en principi, millor de Figueres…però podeu optar per qualsevol altra)
- 1 litre de brou de verdures (sempre millor casolà: pastanaga, ceba, porro, api, nap, xirivia)
- uns brins de safrà
- una cullerada de mel o de xarop d´àgave
- Una cullerada de harissa (pasta picant marroquina…la podeu substituir per qualsevol altre tipus de pasta amb xilis…o un xili mateix, fresc o sec)
- 180 gr de crème fraiche (molt típic de França, però no gaire senzill de trobar aquí…és una mena de nata fresca)
- sal
- pebre negre o pebre de Jamaica
- 1 cullerada de ratlladura de taronja,
- 80 gr de llavors de carbassa…no cal que les peseu…amb un parell de cullerades n´hi ha prou per quatre persones
- una culleradeta de flocs de xili sec (opcional, per les pipes)
Recepta pas a pas per fer Crema de Carbassa
- Començarem torrant les llavors de carbassa al forn, a 170 graus, amb mel (o xarop d´àgave) i flocs de xili, si es que els voleu utilitzar, entre deu i quinze minuts. Ho reserveu.
- Amb el forn a 220 graus hi posem la carbassa, tallada a daus (i amb la pell, si és ecològica) i les cebes, salpebrades (el pebre pot ser negre o de fet blanc, tot i que jo, sempre utilitzo el de jamaica amb la carbassa, crec que la combinació és fabulosa, sembla que hagin nascut per ser cuinades juntes!) i amb un bon raig d´oli d´oliva, durant uns 20 minuts.
- Posem el brou de verdures a bullir amb la harissa, el safrà, la ratlladura de taronja, sal i pebre. Quan bulli hi afegiu la carbassa i la ceba i en cinc minuts ho retireu del foc.
- Tritureu, juntament amb la crème fraiche, i serviu amb les pipes de carbassa per sobre. Si no heu trobat crème fraiche podeu optar per utlitzar ricotta, que se n´acostuma a trobar més fàcilment, o fins i tot formatge tipus “phipadelphia”. L´objectiu és obtenir un plus de cremositat. Aquest darrer pas, si el tema dels làctics no va gaire amb vosaltres, o directament no podeu amb la lactosa, no és imprescindible (i a més a més marca la frontera entre “recepta vegana” i “recepta vegetariana”) peró sí que li dona un tret diferencial respecte a altres receptes de crema de carbassa.
Altres receptes amb Carbassa: Veure